Finspångs kommun
Har du koll på din energiförbrukning?
Energianvändningen ser olika ut i alla hem, och det finns inga rätt eller fel. Men du som har koll på hur din energi används har större möjligheter att påverka hur mycket energi som går åt.

Var en aktiv energisparare!
Energi går åt i alla hushåll, det är ofrånkomligt oavsett om du bor i lägenhet, villa, koja eller slott. Du som väljer att vara en aktiv energisparare har dessutom möjlighet att påverka din energianvändning och kan på så sätt sänka dina kostnader.
Vad drar mest el?
Självklart påverkas din energiförbrukning av hur du bor, men generellt är går en stor del av energin åt till uppvärmning i de flesta hushåll. Om du låter dina tofflor ersätta golvvärmen, torkställningen ersätta tumlaren och duscha kortare än vanligt så kan du minska energiåtgången.
Kan jag få hjälp med att spara på energin?
Vi hjälper dig gärna! Du som bor i Finspångs kommun eller är verksam på orten är alltid välkommen att kontakta kommunens energi- och klimatrådgivning. Här har du möjlighet att diskutera dina möjligheter utifrån dina förutsättningar och kan få både riktade tips och stöd kring hur du kan minska din energiförbrukning och bli mer klimatsmart.
Rådgivningen är en kostnadsfri och opartisk tjänst som vänder sig till hushåll, företag, bostadsrättsföreningar, idrottsföreningar och andra organisationer.
Finspångs kommuns energi- och klimatrådgivning delfinansieras av Energimyndigheten.
Från rådgivningen kan du få information om bland annat:
- Värmesystem
- Solenergi
- Energieffektivt byggande
- Elanvändning
- Fönsterbyte
- Tilläggsisolering
- Ventilation
- Belysning
- Aktuella bidrag, stöd och energideklarationer
Så här räknar du med energi
Effekt: mäts i watt (W) och beskriver hur kraftfull exempelvis en spis eller en lampa är. Det behövs mer energi för en lampa på 60 W jämfört med en på 40 W.
Tid: mäts i timmar (h). Det behövs mer energi om en lampa är tänd 24 timmar varje dag, än om den bara är tänd fyra timmar.
När du vet effekten och tiden räknar du enkelt ut din energianvändning, alltså hur många kWh du måste betala för. Ta effekten, i watt, och multiplicera den med tiden, i timmar. Då får du svaret i wattimmar. Dela det med 1000, så får du antalet kilowattimmar
Relaterad information
Kontakt
Henrik Widgren
Energi- och klimatrådgivning
Bygg- och miljöenheten
0122-857 86
energiradgivning@finspang.se
Telefontid: Måndag-Fredag 9.00-14.30
