Finspångs kommun

Språk/Language

Glädje på Storängs­gården efter oväntat luciatåg

Onsdag 13 december firades Lucia sedvanligt på flera håll. På Storängs­gårdens äldreboende bjöds de äldre på ett luciafirande utöver det vanliga, där både djur och barn överraskade.

På bilden syns ett luciafirande utanför Storängsgårdens äldreboende i Finspång.

Luciatåget överraskar de boende på Storängsgården.

Johanna Linell är tjejen bakom idén med luciafirandet. Hon går på det individuella gymnasie­­programmet på Bergska skolan i Finspång. Varje vecka har hon några lektions­timmar där hon kan fördjupa sig i favoritintresset hästar. Det är en särskild åtgärd som är framtagen för att öka motivationen och engagemanget för de vanliga skolämnena.

Luciafirandet - en höstplan från stallet

En dag i stallet under hösten planerade Johanna, tillsammans med socialpedagogen Fia Davidsson, att involvera just hästarna i ett härligt luciafirande för de äldre på Storängs­gården. Att det blev just Storängsgårdens äldreboende som luciafirandet skulle äga rum var givet.

- Jag har själv en nära relation till äldreboendet och att få ge de äldre något fint till Luicia kändes självklart. Dessutom har djur, och framförallt hästar, gett mig mycket glädje och trygghet under åren. Något som även har påverkat mig som person. Genom luciafirandet kunde jag få möjlighet att dela de erfarenheterna vidare till de äldre. Därför var det också självklart att ha med Blä på luciatåget idag, berättar Johanna.

Luciafirande på Storängsgårdens äldreboende 2023.

Utanför Storängsgårdens entré syntes deltagarna i luciatåget som gick för att överraska de äldre.

Luciafirande på Storängsgården 2023.

De två hundarna Kubik och Best, uppklädda dagen till ära.

Ett luciafirande utöver det vanliga

Luciafirandet började med att de boende på Storängsgården fikade tillsammans, innan de sedan skulle få ta del av det oväntade luciatåget.

- Jag gjorde ett storbak inför luciafirandet, mycket tack vare hjälp från kommunens ungdoms­scheck på 2500 kronor. Bidraget finns till för att uppmuntra och stötta ungdomar som vill göra någon form av arrangemang eller aktivitet, fortsätter Johanna.

Genom flera frivililiga barn från nära bekanta och en lokal fotbollsförening formades lucia­tåget av hästen Bläs, en Lucia, tärnor, hund-stjärngossar och tomtar. Tillsammans tågade de in mot Storängsgårdens innergård och bjöd på vackra julsånger inför de boende. Efter varje avslutad sång syntes glada miner och det delades ut applåder från de äldre.

- Något av det roligaste och mest givande i vårt uppdrag är att få se de boende glädjas och lysa upp! Vi gör vårt bästa för att skapa en meningsfull tillvaro, med gemenskap och olika glädjeämnen.

- Därför är det också otroligt tacksamt och värmande när ideella krafter sluter upp och anstränger sig för att sätta guldkant på de boendes tillvaro. Det ger ringar på vattnet och skapar värme i vinterkylan under lång tid framåt. Vi riktar ett stort tack till det fina luciatåget. De boende pratar glatt och imponerat om firandet och vi är alla överens om att de är välkomna tillbaka närhelst de vill, säger enhetscheferna Isabella Lindqvist och Petra Gardelin.

Kontakt

Isabella Lindqvist
Enhetschef Storängsgården
Sektor vård och omsorg

0122-855 01
isabella.lindqvist@finspang.se

S:a Storängsvägen 50 , 612 43 Finspång

Petra Gardelin
Enhetschef Storängsgården
Sektor vård och omsorg

0122-854 77
petra.gardelin@finspang.se

S:a Storängsgården 50, 612 43 Finspång