Finspångs kommun

Språk/Language

Observera!
Detta är en äldre eller arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen inte längre är aktuell.

Note!
This is an older or archived news article, which may mean that the information is no longer current.

Förstärkning i kommun­­huset under höstlovet

Under hösten har Finspångs kommun gjort en höstlovssatsning, och erbjudit elever i årskurs 9 möjligheten att jobba på höstlovet. Här får ni möta Axel, som jobbade på kommunikations­avdelningen i kommunhuset.

Bild på en av Finspångs kommuns höslovsjobbare. Här sitter han med en dator i ett av kommunens kontorsrum.

Höstlovsjobbaren Axel får en genomgång om webb och sociala medier.

Förra veckan hade kommunikationsavdelningen förmånen att ha nionde­klassaren Axel i gänget, som jobbade i kommunhuset under höstlovet. Axel går på Nyhemsskolan och bor i Vigges­torp och Mellangrind, han har även två katter och en hund. På fritiden spenderar han gärna tid med sin flickvän, sina vänner och spelar datorspel.

När det kommer till själva höslovsjobbet blev det till en början inte riktigt som han hade tänkt sig, men det blev bra till slut ändå.

- Allt började med att jag satt hemma och spelade på min dator när min mamma kom in i mitt rum och berättade att det fanns möjlighet till höstlovsjobb inom barn- och äldreomsorgen i kommunen. Jag sa ja direkt, eftersom jag försökte hitta ett jobb för att tjäna lite extra pengar och spara. Men jag hamnade istället på kommunikationsavdelningen, och det fungerade minst lika bra, säger Axel.

Ville spara pengar, få erfarenhet och referenser

Under höstlovsveckan fick Axel prova på olika saker, bland annat att stå i receptionen, undersöka kommunens webbplats och lära sig innehålls­strukturen på webbsidor. Dessutom fick han avsluta veckan med att vara med och skapa innehåll i sociala medier. Själv såg Axel även flera andra fördelar med höstlovs­jobbet:

- Jag såg mest fram emot att tjäna lite mer pengar, samtidigt som jag också hoppades på att få mer erfarenhet från olika verksamheter. Dessutom såg jag fram emot att få lite fler, och bättre referenser till mitt CV i framtiden.

Andra framtida jobbplaner

Axel tycker att veckan på kommunikations­avdelningen var rolig och lärorik, men i framitden har han andra planer i sikte:

- Jag har inte riktigt bestämt mig än men jag har mina tankar och funderingar ändå. Jag tänker att jag vill gå el-programmet på CNG och i framtiden kanske bli någon slags el-ingenjör eller konsult, avslutar Axel.

En lyckad höstlovs­satsning

Precis som Axel, är kommunens kommunikations­­avdelning även tacksamma och glada över de insikter och kloka inspel som Axel bidragit med under höstlovsveckan.

- Att under en vecka få bredda avdelningen med insikter och tankar från en så pass ung med­arbetare som Axel har varit otroligt värdefullt för oss på kommunikation. Extra kul var förstås att få lära känna Axel, ta del av hans nyfikna frågor och ansvaret han tog för uppdragen under veckan, säger kommunikations­­chef Maria Samson.

Höstlovsjobb - en kommunal satsning

Höstlovsjobben är ett försök att erbjuda fler alternativ till feriejobb. De ordinarie feriejobben riktar sig till ungdomar i årskurs 1 och 2 på gymnasiet. Eftersom höstlovsjobben är en ny satsning med begränsat antal platser fanns också behov av att avgränsa när det gäller vilka som kan delta. I den här av­­gränsningen prioriterades elever från årskurs nio för de begränsade platserna.

Så här säger kommunstyrelsens ordförande Mats Annerfeldt (S) om satsningen:

- Höstlovssatsningen är viktig eftersom den ger de unga tidigt får möjlighet att testa på arbetslivet. Samtidigt får vi som kommun också möjlighet att visa upp oss som arbetsplats, där man kan jobba när man sedan kommer ut i arbetslivet.

Kontakt

Mats Annerfeldt (S)
Kommunalråd/ordförande
Kommunstyrelsen

0122 - 859 72
mats.annerfeldt@finspang.se

Bergslagsvägen 13-15, 612 80 Finspång

Maria Samson
Kommunikations, digitaliserings- och bibliotekschef
Kommunikationsavdelningen

0122-850 13, 072-084 06 33
maria.samson@finspang.se

Bergslagsvägen 13-15, 612 80 FINSPÅNG