Finspångs kommun

Språk/Language

Forskare söker lösningar för arsenikförorenad jord i Lotorp

Nyligen påbörjades tester för att hitta ett bra sätt att stabilisera arseniken i marken på Lotorps C-fotbollsplan.

Jordtvätt som användes i samband med tester av den arsenikförorenade jorden i Lotorp.

Jorden behandlades i ett siktverk och delades in i tre olika högar.

Tester och forskning för att binda arseniken

I början på september genomfördes tester på den arsenikförorenade marken i Lotorp. Samtidigt påbörjades ett forskningsprojekt,finansierat av Statens geotekniska institut (SGI) kallat TUFFO (Teknikutveckling och forskning inom förorenade omården) med forskare från Luleå Tekniska Universitet. Projektets mål är att undersöka varför arseniken läcker ut ur jorden, och hitta metoder för att stabilisera ämnet, så att det inte sprids till grundvattnet.

Jurate Kumpiene, Projektledare och fältarbetare, Luleå Universitet och Therese Hjälm, Miljökonsult på Structor Miljö Öst vid C-planen i Lotorp.

Jurate Kumpiene, Projektledare och fältarbetare, Luleå Tekniska Universitet och Therese Hjälm, Miljökonsult på Structor Miljö Öst vid C-planen i Lotorp.

- Om vi kan få ämnet att bli orörligt sprider det sig inte via grundvattnet och på så sätt utgör det inte någon risk för människor och natur, säger Jurate Kumpiene, Projektledare och fältarbetare, Luleå Tekniska Universitet.

Under testperioden, som pågick mellan andra och fjärde september, grävdes marken upp med hjälp av grävmaskiner, sorterades i ett siktverk som fördelade jorden i tre olika högar med grövre och finare fraktioner. Därefter behandlades jorden med olika tillsatsmedel i en betongblandare. Prover från jord, markvatten och grundvatten kommer att tas för att följa upp och utvärdera resultaten. Resultaten från projektet väntas ge värdefull information inför framtida saneringsarbeten i Lotorp.

Slaggsten som grävts upp vid Lotorps C-fotbollsplan, 2024.

Slaggsten och järnmalm som hittades när jorden grävdes upp på området.

Områdets framtid

Det långsiktiga målet är att området ska kunna användas som sport- och friluftsområde utan att utgöra en hälsorisk. Det är också viktigt att grund- och ytvatten i omgivningen inte påverkas. Testerna och forskningen är ett viktigt steg för att hantera miljöföroreningarna och möjliggöra framtida användning av marken.

Bakgrund till föroreningarna

Området användes tidigare för impregnering av telefonstolpar och slipers med CCA-medel, som innehåller koppar, krom och arsenik. De höga halterna av arsenik upptäcktes 2014. Sedan dess har området varit inhägnat och avstängt.

Kontakt

Jonny Sävenhed
Miljöstrateg
Sektor samhällsbyggnad

0122-852 37
jonny.savenhed@finspang.se

Bergslagsvägen 13-15, 612 80 Finspång