Språk/Language

Finspångs kommun deltar i Europeiska mobilitetsveckan

Finspångs kommun deltar i Europeiska mobilitetsveckan för att uppmuntra till hållbart resande i samt till och från kommunen.

Cykeltur till ekområdet vid Axsätra.

Europeiska mobilitetsveckan är ett europeiskt initiativ för att underlätta och uppmuntra till hållbara resor och transporter. Mobilitetsveckan har funnits sedan 2002 och infaller 16-22 september varje år.

Europeiska mobilitetsveckan gick tidigare under namnet Trafikantveckan. Efter en omröstning om namnet bland Sveriges kommuner vann förslaget Europeiska mobilitetsveckan då det ansågs vara ett tydligare och mer rättvisande namn. Det engelska namnet på veckan är European Mobility Week.

Res hållbart, håll dig frisk

Varje år har ett särskilt team och slogan. Årets tema lägger fokus på att man genom hållbart resande ska hålla sig frisk och trygg.

  • Tema: Hållbar mobilitet – sunt och tryggt
  • Slogan: Res hållbart, håll dig frisk

Prova på el-cyklar och el-lådcyklar

Under Mobilitetsveckan utformar varje deltagande kommun sina egna aktiviteter. Finspångs kommun kommer bland annat att erbjuda kommunens medborgare att prova på el-cykel och el-lådcyklar.

- I Finspångs kommun har vi ett fantastiskt nät av cykelvägar! Men vi är också medvetna om att det ofta handlar om långa sträckor som man kan behöva förflytta sig i Finspångs kommun och att en vanlig cykel inte alltid är bäst lämpad, säger Lisa Waldeck, energi- och klimatrådgivare. Därför vill vi, under mobilitetsveckan, låta våra medborgare prova på och visa att en el-cykel eller el-lådcykel är perfekt för de lite längre sträckorna, när du ska transportera barn eller storhandlat. Och bonusen, det dessutom är det väldigt roligt att cykla el-cykel! Avslutar Lisa Waldeck.

Tillfällen prova på el-cykel och el-lådcykel

Det kommer finns på olika platser i Finspångs kommun med både el-cyklar och el-lådcyklar. På följande platser och tidpunkter kan du prova:

  • Tisdag 14 september kl 16.30-18.30 Lotorps IF
  • Torsdag 16 september kl 17-19 Atlaslunden, Torstorp
  • Fredag 17 september kl 13-15 Bergslagstorget
  • Måndag 20 september kl 17-19 Stråkvads IP, Sonstorp

Du som testar någon av el-cyklarna på torget, fredag 17 september, får en lysande present, så att du syns i höstmörkret. Du får även möjlighet att anmäla ditt intresse av att vara testcyklist av el-cykel eller el-lådcykel till våren.

Utdelning av cykellampor

Lördag 18 september kommer representanter från Trafiksäkerhetskommittén, Hugo Andersson (C) och Rune Larsson (M), att dela ut cykellampor på Bergslagstorget mellan kl. 10 och 12, i samband med skördemarknaden.

Aktiviteterna som arrangeras i Finspångs kommun under Europeiska mobilitetsveckan genomförs med stöd av och i samverkan med Energimyndigheten, Fossilfritt 2030 och Energikontoret Östergötland.

Relaterad information

Hos Trafikverket kan du läsa mer om Europeiska mobilitetsveckan.

Kontakt

Lisa Waldeck
Energi- och klimatrådgivning
Bygg- och miljöenheten

0122-857 86
energiradgivning@finspang.se

Telefontid Måndag: 13-16

Bergslagsvägen 13-15, 612 80 Finspång

Finspångs kommun

0122-850 00
kommun@finspang.se

Bergslagsvägen 13-15, 612 80 Finspång