Finspångs kommun

Språk/Language

Europeiska mobilitetsveckan - fira den hållbara resan!

Varje år, den 16 – 22 september, anordnas den europeiska mobilitetsveckan i hela Europa. Syftet är att lyfta det hållbara resandet. Finspångs kommun kommer att genomföra flera spännande aktiviteter under veckan.

Finspångs kommun har under flera år nu deltagit och uppmärksammat mobilitetsveckan med olika typer av event. Årets mobiltetsvecka väntar runt hörnet och den är efterlängtad.

- I år är vi väldigt laddade på onsdagens schema som innehåller en hel del aktiviteter kring cykling. Men vi ser även framemot torsdagsmorgonen som kommer bli kul, då spelar vi livemusik och delar ut goodie bags till morgonpendlare. Vi körde på ett liknade koncept förra året och då funkade det bra, säger Madeléne Lundén, miljöstrateg på sektor samhällsbyggnad.

- Det ska även bli roligt att trafiksäkerhetskommittén deltar och att biblioteket är med och uppmärksammar hållbar mobilitet under veckan, avslutar Madeléne.

I år är temat "spara engergi och variera din resa". Finspångs kommun har tagit fram en lång rad aktiviteter för veckan som du kan ta del av nedan.

Trafiksäkerhetskommittén

När: Lördag 16 september kl. 10-12

Var: Ljusfallshammar

Vad: Trafiksäkerhetskommittén delar ut reflexer på skördemarknaden.

Prova på el- och lastelcykel

När: Onsdag 20 september kl. 14-17

Var: Bergslagsvägen i Finspångs tätort. *Tänk på att det är enbart den delen av Bergslagsvägen i centrum som är avstängd, där gång- och cykelstråk finns.

Vad: Upplev en bilfri gata under angiven tid, testa på känslan av olika elcyklar och förvandla din vanliga cykel till en elcykel med hjälp av en påbyggnadsmodul. Dessutom kan du få din cykel servad på plats!

Biblioteket i rörelse!

När: Onsdag 20 september kl. 15.30-16.45

Var: Vibjörnsparken

Vad: Träffa representanter från biblioteket och sektor samhällsbyggnad och se när det ger sig ut med lådcykel för att dela ut bokgåvor till både barn och vuxna.

Morgonpigga busspendlare möts av livemusik

När: Torsdag 21 september kl. 6.30-8.30

Var: Finspångs station

Vad: Finspåns kommun delar ut goodiebags till alla kollektivtrafikpendlare under angivna tider. Under hela torsdagen kan du även resa kolleitvt med Östgötatrafiken, utan reskort. Visa bara upp legitimation för att åka.

Hela veckan

Under hela veckan kan du dessutom:

  • Besöka Finspångs bibliotek som skyltar med böcker på temat hllbart resande och hälsa.
  • Följa oss på vårt instragramkonto "vi driver Finspång framåt" för aktuella händelser.
  • Läsa om Östgötatrafikens arbete med hållbar mobilitet och delta i deras tävlingar under veckan på deras hemsida.

Hur kan du resa hållbart?

Varje gång du reser står du inför ett val – hur ska jag transportera mig till målet?
Det finns så många sätt att resa och olika resmål kan kräva olika färdsätt. För att resa hållbart gäller det att minimera koldioxidutsläppet och på så sätt bli en miljöhjälte.

Varje gång du väljer cykeln, bussen eller en promenad så gör du en insats för klimatet. Genom att planera ett resfritt möte, använda dig av en bilpool eller samåka så väljer du också ett levnadssätt som har mindre påverkan på klimatet. Det finns många sätt att göra en insats för klimatet i vardagen utöver cykeln. Var med och gör en hjälteinsats - på det sätt som fungerar för dig.

Är elcykel en fuskcykel?

Nej, elcykeln är ett viktigt fordon i vårt samhälle. Det är ett friskt och sunt alternativ till bilen och fördelarna är många:

  • Du slipper bilköerna i rusningstrafiken
  • Du är inte svettig när du kommer fram till ditt mål
  • Du kan enkelt hitta en parkering, bilparkeringar ligger oftast mycket längre ifrån slutmålets dörr än vad en cykelparkering gör.
  • Du genererar färre utsläpp på en resa
  • Du får frisk luft och aktiverar kroppen

Relaterad information

Här kan du läsa mera om mobilitetsveckan och att cykla i Finspång

Kontakt

Madeléne Lundén
Miljöstrateg
Sektor samhällsbyggnad

0122-850 14
madelene.lunden@finspang.se

Bergslagsvägen 13-15, 612 80 Finspång

Helena Wastesson
Trafikstrateg
Samhällsplaneringsenheten

0122-852 29
kommun@finspang.se

Bergslagsvägen 13-15, 612 80 Finspång