Finspångs kommun

Språk/Language

En kontaktperson berättar

Jens Hoffstedt Andersson är kontaktperson på heltid och har uppdrag i tre olika kommuner i Östergötland. För Jens var valet att bli kontaktperson naturligt eftersom han arbetat med människor hela sitt arbetsliv.

Har haft uppdrag som kontaktperson sen 2009

Jens fick sitt första uppdrag som kontaktperson 2009 via Katrineholms kommun. Då arbetade han som personlig assistent och kom i kontakt med kontaktmannaskapet genom jobbet. För Jens var valet att bli kontaktperson naturligt, eftersom han arbetat med människor på olika sätt i hela sitt liv, bland annat som Undersköterska inom äldreomsorgen, LSS och psykiatrin. Efter att Jens börjat sitt första uppdrag fick han fler, och 2015 valde han för att gå ner i tjänst som personlig assistent och arbeta mer som kontaktperson – i dagsläget är det hans heltidssysselsättning.

Varierad vardag fylld med givande möten

Jens beskriver sin vardag som fartfylld och omväxlande. Han åker mycket bil för att nå sina kontaktpersoner och kan själv styra över sitt schema – det är en frihet han uppskattar mycket. Men det bästa med att vara kontaktperson är alla givande möten med olika typer av människor.

- Jag tycker det är härligt att alla människor är så olika, och att jag kan få finnas där och stötta i olika situationer i personers liv.

Jens uppdrag har en stor bredd, han har kontaktpersoner i åldrar mellan åtta och sextio år. Insatserna kan också skilja sig, ibland kan det handla om att stötta en person socialt och att gå på promenad eller andra aktiviteter. I andra fall kan det handla om att stötta en person i ett aktivt missbruk.

-Jag tycker att det kan vara både tungt och svårt att stötta en person med svåra problem, man blir väldigt involverad i personens liv, men det känns samtidigt oerhört fint att finnas där för personen i en svår tid i livet.

Alla kan bidra

Jens råder alla som funderar på att bli kontaktperson att våga prova. Han menar att alla kan bidra med något värdefullt för en annan människa.

Kontakt

Ulrika Kåkneryd
Familjehemssekreterare
Individ och familjeomsorg - Barn och ungdom

0122-853 07
ulrika.kakneryd@finspang.se

Bergslagsvägen 13-15, 612 80 Finspång