Finspångs kommun

Språk/Language

Observera!
Detta är en äldre eller arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen inte längre är aktuell.

Note!
This is an older or archived news article, which may mean that the information is no longer current.

En förhandstitt i Finspångs vårdcentrum

2017 startade bygget av vårdcentrum i centrala Finspång och i början av december i år släpps den första patienten in om allt går som planerat. Här bjuder vi på en förhandstitt!

Bygget av Finspångs vårdcentrum i början av juni 2020. Exteriör baksidan.

Aktiviteten är febril, både på utsidan och insidan i Finspångs nya vårdcentrum som uppförs utefter Bergslagsvägen. Just nu jobbar cirka 100 personer med diverse installationer i den 17 000 kvadratmeter stora byggnaden.

Det är Region Östergötland som står för det stora bygget och syftet är att säkra en fortsatt god hälso- och sjukvård i nära samverkan med Finspångs kommun som också kommer ha ett antal korttidsplatser i vårdcentrum.

Projektledare Liselotte Häll på Region Östergötland med ritning under bygget av Finspångs vårdcentrum.

-Förutom inredningsmontage pågår bland annat arbeten med flytspackling, klinker, montage av dörrar, drevning och listning, målning, mattläggning, undertak, komplettering kring lastkajen samt diverse installationsarbeten som el, rör, ventilation och sprinkler, berättar Liselotte Häll som är byggprojektledare i Region Östergötland.

Bygget av Finspångs vårdcentrum i början av juni 2020. Uppsättning av skylt vid huvudentrén.

Vid huvudentrén som ligger insprängd mellan den stora byggnadskroppen och Centrumkyrkan monteras skyltar och entrédörrar.

Bygget av Finspångs vårdcentrum i början av juni 2020. Blivande apotek.
Bygget av Finspångs vårdcentrum i början av juni 2020. På platsen för reception och hälsotorg.

I huvudentrén byggs just nu reception, apotek och ett hälsotorg för information. Här kommer också terminaler att stå där man själv kan anmäla sig och betala för sitt besök.

Utanför ordinarie öppettider finns en särskild ingång i anslutning till jourmottagningen på entréplanet.

Vårdrum på översta våningen under bygget av Finspångs vårdcentrum i början av juni 2020.
RWC i vårdrum. Bygget av Finspångs vårdcentrum i början av juni 2020.

Alla de 38 vårdrummen på översta våningsplanet blir enkelrum för att öka integriteten för patienten och skapa bättre förutsättningar för delaktighet i den egna vården. Risken för smittspridning minskar och det blir mer plats för anhöriga. De nya, fräscha och ändamålsenliga lokalerna ger också en god arbetsmiljö för medarbetarna. Bland annat är det separata entréer och korridorer för personal och patienter.

Bygget av Finspångs vårdcentrum i början av juni 2020. Arbete i vårdrum på översta våningen.

På entréplanet finns ett så kallat mottagningshotell där olika specialister för exempelvis hjärta och diabetes, kan ta emot finspångspatienterna vissa dagar i veckan.

Den inglasade ljusgården i Finspångs vårdcentrum i början av juni 2020.
Bygget av Finspångs vårdcentrum i början av juni 2020. Planteringar i ljusgård.

Genom den stora byggnadskroppen löper ljusgårdar på tre ställen. En av dessa är inglasad och kommer tjäna som fikarum och konferensrum för personalen. De andra två ljusgårdarna smyckas med konstverk som kan beskådas från insidans korridorer.

Bygget av Finspångs vårdcentrum i början av juni 2020. Träningskök på Rehab, översta våningen.
Bygget av Finspångs vårdcentrum i början av juni 2020. Blivande rehab-trädgård på utsidan. Projektledare för verksamheten Lise-Lotte Bergström och byggprojektledare Liselotte Häll, Region Östergötland.

På den näst översta våningen blir bland annat en stor rehabavdelning med mottagning, sjukgymnaster, träningsrum och ett övningskök. På utsidan anläggs också en rehabträdgård.

Dagrum på översta våningen under bygget av Finspångs vårdcentrum i början av juni 2020.

Om allt går som planerat kommer den första patienten till slutenvårdsavdelningen att flytta in i början av december. Den officiella invigningen planeras till januari 2021.

Finspångs vårdcentrum från ovan under byggnationen - maj 2020.

Fakta om Finspångs vårdcentrum

Byggnaden uppförs i fem plan utefter Bergslagsvägen i centrala Finspång. Totalt blir det en yta på 17 000 kvadratmeter. Här samlas all vård under ett och samma tak. Det är tryggt, enkelt och smidigt för patienterna och ger en ökad möjlighet för enheterna att samverka kring exempelvis utrustning och personal. Vårdcentrum Finspång omfattar:

  • vårdcentral med laboratorium
  • barn- och ungdomsmottagning
  • kvinnohälsan och barnavårdscentral
  • rehabiliteringsverksamhet med en ny avdelning för slutenvårds rehab
  • Finspångs kommuns korttidsavdelning
  • närvårdsklinik med närvårdsavdelning och LAH-verksamhet

Kontakt

Finspångs kommun

0122-850 00
kommun@finspang.se

Bergslagsvägen 13-15, 612 80 Finspång