Finspångs kommun

Språk/Language

Bibliotekets bokbox invigd - först i Östergötland

På tisdagseftermiddagen 7 maj invigdes bibliotekets nya bokbox genom tal och bandklippning. Med nya boxen på plats blir det smidigare för låntagare att hämta ut reserverade böcker.

Invigning av bokboxen, 7 maj 2024.

Bibliotekets gruppchef, Kristina Sjöberg, inledde invigningen med tal och därefter invigdes bokboxen officiellt genom bandklippning.

I ansutning till Kristallen, mellan passagen till garaget, invigdes bibliotekets nya bokbox under tisdagen. Ett tiotal personer samlades för att närvara vid invigningen som bjöd på bandklippning och genomgång av bokboxen. De tio första låntagarna fick även goodiebags, varav två personer fick ta emot dessa på plats efter att de hämtat ut sina reservationer.

- Det var inte svårare än så, konstaterar en av låntagarna.

Invigning av bokboxen, 7 maj 2024.

En av de första låntagarna hämtar ut sina reservationer.

Ett smidigare sätt att hämta böcker

Genom bokboxen blir det smidigare för låntagare i kommunen att hämta böcker, eftersom det nu är möjligt att göra bokreservationer utanför bibliotekets vanliga öppettider. Som låntagare kan du hämta ut din reservation även när biblioteket är stängt, eftersom bokboxen har öppet alla dagar mellan klockan 6 och 20.

- Med bokboxen på plats förbättrar vi servicen och tillgängligheten för med­borgarna i och med att vi får utökade öppettider, säger Kristina Sjöberg, gruppchef på biblioteket.

Finspång först i Östergötland

Bokboxen står redo att ta emot bokreservationer och det är efterlängtat. I Sverige finns än så länge bara ett fåtal kommuner som har en bokbox. Finspångs bibliotek är däremot först ut i Östergötland med att ha en bokbox. Skåpet reserverar totalt 21 böcker och som låntagare kan man reservera tio böcker åt gången.

- Det känns roligt att vi äntligen fått igång bokboxen och att vi är först i Öster­götland med det. Det har varit ett stort intresse även utanför Finspång om vår bokbox, fortsätter Kristina.

Så gör du för att reservera

  • För att göra en reservation i bokboxen behöver du börja med att logga in på gotabiblioteken.se med ditt bibliotekskortssnummer eller personnummer samt pinkod.
  • Välj sedan "reservera" och ange Finspångs bokbox som hämtställe när du gör din reservation. Du som låntagare får sedan ett meddelande via sms eller e-post när det är dags att hämta ut din reservation från bokboxen.

Så gör du för att hämta ut din reservation

  • Väl på plats vid bokboxen scannar du in ditt bibliotekskort på skärmen och slår in din pinkod. Skärmen visar vilken/vilka böcker som ska hämtas. Har du flera böcker ligger de i fler fack.
  • Tryck på "Hämta alla". Därefter får du bekräfta ytterligare en gång om du vill låna allt, tryck på "Ja".
  • En lucka öppnas då och du kan hämta ut det du reserverat. Tryck därefter på "Ok".
  • Slutligen behöver du väljja mellan alternativen "Skriv ut kvitto" eller "Avsluta". Om du väljer att skriva ut kvittot får du information om lånet och när boken ska lämnas tillbaka. Kom ihåg att du måste trycka på "Avsluta" på skärmen för att slutföra utlånet.
Bilden visar en bokbox i anslutning till Finspångs kommuns huvudbibliotek.
På bilden syns en människa som visar upp sitt bibliotekskort för att kunna hämta ut böcker i en bokbox.

Kontakt

Kristina Sjöberg
Gruppchef biblioteket
Ledningsstaben

0122-859 54
kommun@finspang.se

Bergslagsvägen 13-15, 612 80 Finspång