Finspångs kommun

Språk/Language

Berggårdens äldre­boende - det varma boendet i Rejmyre

Cirka tre mil från Finspång tätort ligger Berggården i Rejmyre. Ett boende som andas trygghet, närhet och positivitet.

Fasadbild på Berggårdens äldreboende.

Berggårdens äldreboende i Rejmyre. Foto: Evelina Lindberg

Berggården byggdes 1975 och har idag plats för cirka 40 boendeplatser på fem avdelningar, bland annat särskilt boende för äldre och demensavdelning. Boendet erbjuder även två växelvårdsplatser och en korttidsplats. Att flera boendeformer är samlade under ett och samma tak är en av flera fördelar med Berg­gården.

- Jag skulle säga att det bästa är att vi har allting på plats och att det finns närhet till det mesta. Vi har till exempel sjuksköterskor på plats under dagtid, närhet till distriktssköterska, hemtjänst, möjlighet till nära vård och eget centralkök där maten tillreds. Allt detta gör att vi får ett nära samspel tillsammans också, berättar Maria Heinmerth, samordnare på Berggården.

Nära och familjär känsla

Vidare berättar sjuksköterskorna Ida och Vilma att det är ett bra boende och att det är fördelaktigt att kunna jobba patient­nära. Dessutom är samspelet viktigt och gör att de kan arbeta flexibelt och få hjälp av medarbetarna ute på avdelningarna när det behövs.

- Jag tycker att det bästa med att jobba på Berggården är att det känns mer familjärt, jämfört med att jobba på ett större boende i en större ort. Man känner alla som jobbar här och kommer väldigt nära de boende på ett annat sätt, säger Vilma.

- Jag håller med. Vi får ett väldigt nära band till varandra här som gör att vi kan hjälpas åt på ett bra sätt. Det är viktigt, framför allt är det viktigt för de boende, tillägger Ida.

Korridor med äldre möbler, på Berggården.

Varierande aktivitets­schema för de äldre

På boendet finns en sammansatt aktvitetsgrupp som består av medarbetare från varje avdelning. Aktivitetsschemat planeras veckovis där aktivitetsledarna turas om att hålla i aktiviteterna några gångar i veckan. Aktiviteterna varierar utifrån teman och dagar och kan tillexempel vara allt från pyssel, bingo, sittgympa, baking, allsång eller promenader. För de som vill finns även möjlighet att ta en tur på boendets elcykel.

- Vi försöker alltid uppmuntra våra boende till aktivitet. De formas utifrån behov och vi anpassar aktiviteterna efter de boendes önskemål och dagsform, fortsätter Vilma.

Eva-Lotta serverar frukost i Berggårdens frukostsal.
Frukostservering på Berggården.

Lyxfrukost och gemen­skap är värdefullt

En annan uppskattad höjdpunkt är frukosten som serveras i Berggårdens frukostsal varje morgon. Dit kan de boende som sitta och samtala samt avnjuta en god frukost för bästa start på dagen. För den som vill finns även möjligt att ta med frukosten till sin egna lägenhet. På fredagar serveras dessutom lyxfrukost i frukostsalen, då äter alla medarbetare till­sammans med de boende.

Just frukosten är en uppskattad höjdpunkt på dagen, speciellt för de morgonpigga.

- Jag är morgonpigg av mig så det faller mig naturligt att ta en tidig frukost. Nu har jag bott här i drygt ett år och jag kan säga att här är det verkligen bra. Då menar jag givetvis inte bara frukosten.

Det är tryggt att bo här och det finns gott om duktig personal. Sen är det klart att det är tråkigt ibland när grannar på boendet och personal lämnar, men så är det ju med livet. Folk kommer och går. Men jag kan säga att jag är väldigt tacksam över att bo här och ibland förvånas jag över hur bra man kan ha det, berättar en av de boende.

Kontakt

Maria Heinmerth
Administrativ samordnare
Berggården/Skedevi hemtjänst

0122-856 74
maria.heinmert@finspang.se

Tvartorpsvägen 2 A, 612 71 Rejmyre