Finspångs kommun

Språk/Language

Beredskapsvecka för ett mer robust samhälle

Beredskapsveckan är en informationskampanj som genomförs varje år för att öka samhällets motståndskraft vid kris och krig. I Finspångs kommun ligger årets fokus för övningen på äldreboendet Berggården i Rejmyre.

Frakt av nödkraft under övning

Berggården i Rejmyre är ett boende med 44 permanenta vårdboendeplatser, tillagningskök och vårdcentral. Hur kan man hantera ett elavbrott i den verksamheten?

Flera verksamheter hjälps åt

- Vi har valt att utforma den här veckans kris så att det möjliggör övningstillfällen för flera verksamheter i kommunen, säger Daniel Utterström, beredskapssamordnare på Finspångs kommun. - På grund av dagens fiktiva elavbrott har vi fått öva på att både frakta och koppla in vår nödkraft och vi har också fått testa kommunikationer och aktiverat vår krismatsedel, fortsätter han.

Tekniker vid installation

Test av krismatsedel

Berggårdens tillagningskök tillagar måltider till både äldre, skola och förskola i Rejmyre.

- Det blev alldeles tyst här i köket under en kort stund när strömmen gick, men snabbt startade maskinerna upp sig igen och vi kunde fortsätta med arbetet, säger Alexandra Strandberg, arbetsledare på Berggårdens tillagningskök.

- Idag har vi även fått aktivera vår krismatsedel med livsmedel som levererats av transportenheten från vårt krislager, vilket har fungerat väldigt bra, fortsätter Alexandra.

Kock som rör i gryta

Bra att öva

Att det är bra att öva är samtliga delaktiga överens om:

- Varje gång vi övar så skapar vi en ökad trygghet för det tillfälle som något faktiskt händer, att ta sig tid att öva är värdefullt. Jag hoppas att den här veckan blir ett bra tillfälle för fler att testa och se över sin egen krisberedskap både hemma och på arbetsplatsen, avslutar Daniel Utterström.

Information för dig som privatperson

Här kan du läsa mera om hur du, som privatperson, kan förbereda dig för en kris.

Beredskapsarbete i Finspångs kommun

Här kan du läsa mera om hur Finspångs kommun arbetar med krisberedskap

Kontakt

Daniel Utterström
Beredskapssamordnare
Sektor Samhällsbyggnad

0122-857 32
daniel.utterstrom@finspang.se

Bergslagsvägen 13-15, 612 80 Finspång