Finspångs kommun

Språk/Language

Avgiftsparkeringar - så här fungerar det

Vi får just nu många frågor om parkeringar och parkeringsavgifter. I mars 2023 beslutade kommunfullmäktige om en ny parkeringstaxa som ett led i kommunens parkeringsstratergi. De nya avgifterna har börjat gälla löpande under året i samband med att nya skyltar satts upp.

Under 2023 har parkeringsplatser på kommunal tomtmark blivit avgiftsbelagda. Senast ut är parkeringsplatserna vid Arena Grosvad som har parkeringsavgift vardagar kl. 8-16.

- I parkeringstaxan finns en vilja att värna om fritidsaktiviteter, därför är det avgiftsfritt under kvällar och helger där det förekommer kvällsaktivteter, säger Magnus Pirholt, samhällsplaneringschef på Finspångs kommun.

Hur vet jag vad som gäller när jag ska parkera?

Varje parkering märks upp med skyltar som informerar om vad som gäller på den specifika parkeringen. Inledningsvis kommer du inte få böter om du missat den nya skylten utan då får du istället en informationslapp om att det numera är en betalparkering.

Du kan också hitta information i parkeringstaxan nedan:

Hur betalar jag min parkering?

Du kan betala din parkering med hjälp av mobilen.

Du använder appen Apcoa Flow för att betala med mobilen. Vid månadsbiljett i appen kan man välja att få automatisk förnyelse nästkommande månad. Läs mer om appen på Apcoa Flow .

Förutom mobilbetalning kan du betala i betalningsautomater som finns på följande platser:

  • Lillsjöbäcken
  • Parkeringsgaraget i centrum
  • DeGeergaraget
  • Arena Grosvad

Vad menas med serviceavgift?

Serviceavgiften är inte något som beslutas av, eller tillfaller Finspångs kommun, det är en avgift som tas ut av parkeringsbolaget.

- Vi har fått in många synpunkter på just serviceavgiften. Naturligtvis tar vi till oss av synpunkterna och vi ser över vår möjlighet att påverka avgiften, säger Magnus Pirholt, samhällsplaneringschef på Finspångs kommun.

Bilar som står parkerade

Relaterad information

Här kan du läsa mera om parkeringar och parkeringsplatser i Finspångs kommun.

Kontakt

Rosita Mathiesen
Trafikingenjör
Samhällsplaneringsenheten

0122-859 16
kommun@finspang.se

Bergslagsvägen 13-15, 612 80 Finspång