Finspångs kommun

Språk/Language

Observera!
Detta är en äldre eller arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen inte längre är aktuell.

Note!
This is an older or archived news article, which may mean that the information is no longer current.

3 600 barn och vuxna städar vår kommun

Årets skräpplockardagar är i full gång och under Finspångs kommuns kampanj­vecka är det många som vill ”dra sitt strå till stacken” för en bättre miljö.

Elever stoppar skräp i påsar under skräpplockardagarna vid Rejmyre skola 25 april 2023.

Just nu pågår den riksomfattande kampanjen Skräpplockardagar som arrangeras av Håll Sverige rent. I Finspångs kommun har ett 40-tal förskolor, skolor, föreningar och arbets­platser anmält hela 3 600 deltagare att plocka skräp.

Några av dem är elever och vuxna i förskola, skola och förenings­livet i Rejmyre. En gråmulen tisdag anslöt några politiker och representanter från Finspångs kommun och Finspångs Tekniska för att haka på elever och pedagoger när de gav sig ut på skräpjakt.

Kampanj som gör skillnad

-Nu får ni samarbeta och vara som blodhundar som letar skräp runt skolan, tjoar pedagogen Elin Nordholm till sina elever i årskurs tre och fyra när de ger sig i väg ut med sop­påsarna i högsta hugg.

-De här eleverna har varit med tidigare år och vi har sett på filmer om återvinning så de har ganska bra koll. Men jag märker skillnad efter kampanjerna då de pratar mycket om hur viktigt det är med återvinning, berättar Elin.

Skräpplockardagarna vid Rejmyre skola 25 april 2023.

Politikerna Inge Jacobsson, Per-Olov Strandberg och Mats Annerfeldt plockar skräp tillsammans med barnen i Rejmyre skola. Foto: Robert Davidsson

Tidigt på plats för att plocka skräp med barnen är också oppositionsrådet Inge Jacobsson.

-Jag brukar vara med på de här aktiviteterna. Det har nog blivit 10 till 15 år nu och det är viktigt att vara en förebild och se till att det är rent och snyggt i naturen, tycker Inge.

Två andra politiker från kommunstyrelsen som dyker upp är Per-Olov Strandberg och kommun­styrelsens ordförande Mats Annerfeldt.

-Det här är första gången jag är med, så det är ett oskrivet blad, skrattar Mats innan han med en stor säck att fylla med skräp, försvinner i väg tillsammans med barnen.

Under tisdagen samlade eleverna in cirka 40 kilo skräp runt Rejmyre skola.

Bidra du också till en renare kommun!

Vill du också bidra till mindre skräp i naturen och en renare kommun kan du till exempel plocka skräp på vägen hem från jobbet eller under promenaden. Varför inte utmana kollegorna eller kompisarna på vem som kan plocka mest skräp under några timmar?

Skräpet du hittar kan du lämna in på återvinningsstationen om det är förpackningar. Övrigt skräp kan lämnas på Sjömansängs återvinnings­central.

Kontakt

Ulf Karlsson
Projektledare
Finspångs Tekniska Verk AB

0122-851 95
ulf.karlsson@finspangstekniska.se

Sjömansängs Återvinningscentral, Finspång