Finspångs kommun

Språk/Language

Tobias Wester, brandman

Tobias Wester, brandman

Tobias Wester arbetar som heltidsbrandman och besrkiver sin arbetsdag som omväxlande men med en daglig rutin. Han tycker att det bästa med hans jobb är att få finnas där för folk som behöver hjälp.

Varför valde du att arbeta som brandman?

Det har varit min barndomsdröm sen jag var liten. Min pappa jobbade som deltidsbrandman på Finspångs gamla station och när jag fick följa med och sitta i brandbilarna så växtes min dröm fram.
När jag blev äldre så var det för att kunna hjälpa folk i olika situationer.

Vad är det bästa med ditt jobb tycker du?

Att få finnas till för folk som behöver våran hjälp, att jobbet varierar och man kan ordna upp sitt arbetspass hur man vill, förutom vid larm så klart.

Hur ser en typisk arbetsdag ut?

Vi jobbar både dag, natt och dygn. Alla våra arbetspass ser olika ut. Det som vi alltid gör är att direkt vid skiftstart kontrollera våra kläder, utrustning och bilar. Sen varierar arbetspasset med larm, övningar, träna, hålla utbildningar, utföra underhåll på våra resurser, tvätta och städa.

Vad krävs för att jobba som brandman?

Man ska vara fullt frisk och ha körkort. Sen kommer man få gå ett rullbandstest på stationen i Finspång och utföra ett simtest (guldbojen).

Vi har ju faktiskt två olika brandmansroller i Finspångs kommun. Vi har heltidsbrandman, som jag är, och vi har också våra deltidsbrandmän inom kommunen, som jag själv har varit innan jag blev heltidsbrandman.

Det finns två sätt att bli heltidsbrandman om det är målet. Antingen så går man en tvåårig utbildning som heter Skydd mot olyckor (SMO), som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har tagit fram. Eller så går man den vägen som jag har gått. Först utbildade jag mig till deltidsbrandman via en fem veckors utbildning på en räddningsskola och blev sen heltidsbrandman genom att söka en heltidstänst.

Hur är det att arbeta i en kommunal verksamhet?

Man känner en trygghet att jobba inom kommunal verksamhet. Det känns också bra att kunna utbilda kommunanställda inom brand och hjärt-lungräddning (HLR).

Vad gör ditt jobb till ett av Sveriges viktigaste?

Vi behövs där om det händer en olycka eller om individer mår dåligt.

Kontakt

Finspångs kommun

0122-850 00
kommun@finspang.se

Bergslagsvägen 13-15, 612 80 Finspång