Finspångs kommun
Rebecca Jonsson, arbetsledare, måltidsservice
Med ett stort matintresse leder Rebecca Jonsson idag arbetet som arbetsledare på Hällestadgårdens måltidskök. Tillsammans med sitt arbetslag på åtta medarbetare ser hon till att måltiderna är av hög kvalitet och alltid serveras med omsorg och engagemang.
Varför valde du arbeta inom måltidsservice?
Jag har sen jag var liten haft ett intresse för köket. När jag var åtta år började mamma låta mig prova och experimentera, då kunde det bakas grön sockerkaka eller torra kanelbullar. Men med lite mer erfarenhet och ett intresse att både laga och smaka så utvecklades kunskaperna. När jag började ha hemkunskap i grundskolan var det mitt favoritämne och ett MVG i hemkunskap fanns bland betygen när jag slutade nian. När jag skulle välja gymnasium var valet självklart, jag skulle gå hotell och restaurang och jag skulle bli kock.
Vad är det bästa med ditt jobb?
Jag trivs otroligt bra med att leda mitt arbetslag och att skapa en positiv arbetsmiljö där vi tillsammans levererar hållbara och välsmakande måltider. Det bästa är att se resultatet av vårt arbete, både genom den glädje som måltiderna skapar hos barn och äldre och genom att bidra till deras välbefinnande. Att arbeta i en miljö där vi möter så många människor gör jobbet omväxlande och meningsfullt. Jag uppskattar även de arbetstider och den möjlighet till utveckling mitt arbete ger, man arbetar lite efter frihet under ansvar och man styr sina dagar själv.
Hur ser en typisk arbetsdag ut?
Varje dag börjar med att planera arbetet tillsammans med mitt team. Förutom att laga mat till de boende på Hällestagårdens äldreboende, tillagar vi också måltider som levereras till Hällestad och Grytgöl skola samt till förskolorna Ljusfalls, Björkhagens och Skogsgläntans. Vi går igenom menyer, anpassar rätter efter särskilda dieter och ser till att nödvändiga livsmedel beställs i tid. Administrativa uppgifter, som att hantera fakturor, är också en del av vardagen. En viktig del av mitt arbete är att stötta mina medarbetare, utveckla effektiva rutiner och skapa en god arbetsmiljö där vi tillsammans levererar högkvalitativa måltider.
Vad krävs för att bli arbetsledare inom måltidsverksamhet?
Förutom relevant utbildning inom restaurang och storkök är det viktigt att ha erfarenhet av matlagning i större skala. Jag har även gått en arbetsledarsutbildning för att kunna arbeta med arbetsledare. Som arbetsledare behöver man vara strukturerad, kommunikativ och kunna leda ett team med olika kompetenser. Det krävs också en god förståelse för ekonomi och logistik, då det är en central del av arbetet.
Hur är det att arbeta i kommunal verksamhet?
Jag gillar att arbeta i kommunal verksamhet, för mig är hållbara måltider och miljö viktigt. Offentliga måltider har ofta ett dåligt rykte som hänger kvar sedan urminnes tider och en attitydförändring till offentliga måltider är nödvändigt, både om själva maten men även till arbetet som kock inom kommunala verksamheter. Här finns chans att utvecklas som kock och arbetsledare och verkligen göra skillnad.
Vad gör ditt jobb till Sveriges viktigaste?
Som arbetsledare och en del av kommunens måltidsverksamhet ser jag till att de äldre får näringsrika och vällagade måltider varje dag. Vi bidrar till att de orkar och mår bra, samtidigt som vi arbetar aktivt med att minska matsvinn och främja hållbarhet. Det är ett jobb som verkligen gör skillnad!
Relaterad information
Kontakt
Finspångs kommun
Kommunservice
0122-850 00
kommunservice@finspang.se
Bergslagsvägen 13-15, 612 80 Finspång