Språk/Language

Långfärdsskridskor

I Finspång finner du ett av Östergötlands finaste områden för långfärdsskridskoåkning. Här finns det gott om små och mellanstora sjöar. Längs stränderna breder skogen ut sig och du är verkligen mitt ute i naturen.

Långfärdsskridskotur i soluppnedgången

Information om isar i Finspångs kommun, och annat som rör långfärdsskridskoåkning, kan du nå på Bråvallaskrinnarnas webbplats. BSK är en allians bestående Friluftsfrämjandets skridskosektioner i området som ordnar bland annat nybörjarkurser och prova-på-dagar under säsongen. Friluftsfrämjandet i Finspång hyr även ut utrustning för den som vill prova på.

Tips på några populära isar i Finspång

I Fispång finns flera sjöar och vattendrag som passar för en härlig vinterdag på isen. Här hittar du tips på några av de populäraste isarna i Finspång för långfärdsskridskor. Tänk på att all åkning sker alltid under eget ansvar! Längre ned på sidan kan du läsa om isvett.

 • Mäseln och Stora Skiren
 • Bleken, vid Friluftsfrämjandets stuga i Lunddalen
 • Näfssjön och Ormlången
 • Bleken och Bönnern, Finspångs kommun och Friluftsfrämjandet har ambition att ploga banor på dessa sjöar när förhållandena medger.

Ut över dessa sjöar ordnas ibland plogade banor. Dessa hittar du på Skidskonätets webbplats.

13 råd för isvett

Att glida fram över isvidderna en gnistrande vinterdag är en härlig upplevelse men det är viktigt att inte glömma bort att ha respekt för isen. Här kan du läsa vad man bör tänka på när man ger sig ut på en skridskotur.

 1. Ha alltid ispik med dig. Utan den kan du inte bedöma isen.
 2. Var aldrig ensam på isen!
 3. Ha ryggsäck på dig. I den har du ombyteskläder. Ryggsäck med midjerem är din flytväst!
 4. Räddningslina måste du ha i din ryggsäck. Ändöglan ska vara fäst i midjeremmen. Räddningslinan ska du kunna ta upp utan att behöva ta av dig ryggsäcken.
 5. Ha även isdubbar och visselpipa. Tänk på att även med dubbar kan det vara svårt att ta sig upp. Bästa hjälpen ur en vak är en lina kastad av en kamrat.
 6. Kärnis bör vara minst 10 centimeter tjock. Saltis kräver mer, likaså snöis.
 7. Nyis, våris, snötäckt is och havsis kan vara svag!
 8. Lär dig var isens svaga platser är: "vass, råk, brygga, bro, udde, avlopp, utlopp, inlopp, sund, grund och vindbrunn"!
 9. Ju högre fart du har, ju längre ut kommer du på svag is innan den brister och desto svårare blir räddningen!
 10. Att åka skidor på is är lockande, men du måste vara säker på bärigheten. Om isen brister med skidor på så är den väldigt tunn. Det är dessutom mycket svårt att komma upp med skridskor på fötterna.
 11. Lämna aldrig barn ensamma vid eller på isen!
 12. Meddela alltid var någonstans du ska vara och när du tänker komma tillbaka.
 13. All åkning – även på plogade banor – sker alltid under eget ansvar.

Kontakt

Finspångs turistbyrå

0122-851 00
turism@finspang.se

Kulturhuset, Bergslagsvägen 29, 612 30 Finspång