Pressbild för utställningen Himlens mörkrum

Utställning

Himlens mörkrum –

Fotografier av Jean Hermanson

Alla människor är vackra när de arbetar, menade fotografen och filmaren Jean Hermanson. Respektfullt fotograferade han arbetare, främst på de svenska verkstads- och industrigolven, och bilderna skulle senare blir en del av vårt moderna kulturarv och Jean själv ansedd som vår främsta arbetarfotograf.

Vernissage 1/5 kl 13:00
Film med samtal 19/5 15:00 med regissör och fotograf Nils Petter Löfstedt.

Läs mer om utställningen

Utställningen, som har samma namn som dokumentärfilmen Himlens mörkrum av fotografen och filmaren Nils Petter Löfstedt, presenterar ett 15-tal av Jean Hermansons starka porträtt. Under flera år var han Jeans fotoassistent och trots åldersskillnaden kom de varandra mycket nära. Nils Petter dokumenterar mörkrumsarbetet, och i deras samtal berättar Jean om sitt stora misstag, att han inte tog reda på namnen på de han fotograferade.

Jean dör i augusti 2012. Efter sig lämnar han flera oavslutade projekt, ett arkiv som sträcker sig från 1960-talet fram tills idag, och hundratusentals negativ och papperskopior från 40 års mörkrumsarbete med motiv från hela världen. Ett arkiv där det mesta varit helt dolt för omvärlden.

Nils Petter, som var väl insatt i vad Jean ville göra, beslutar sig för att försöka slutföra de oavslutade projekten. Under arbetets gång växer drömmen om att finna namnen och människorna som Jean en gång fotograferat, och hitta en plats där Jeans kulturarv verkligen kan förvaltas.

Utställnings- och filmprojektet är ett samarbete mellan fotografen Nils Petter Löfstedt, Landskrona Foto som nu äger Jean Hermansons livsverk och Folkets Hus och Parker. Under två år kommer utställningen och filmen att kunna erbjudas på många av de platser som Jean själv verkade.

 

Vernissage & utställningsperiod

Vernissage

Onsdag 1 maj klockan 13:00
Utställningen invigs av Kersti Thorn, fd. VD på
KL industrier AB

Film med samtal

Söndag 19 maj klockan 15:00
Dokumentärfilmen Himlens Mörkrum med efterföljande samtal med regissör och fotograf Nils Petter Löfstedt.

Utställningsperiod

Himlens mörkrum - Fotografier av Jean Hermanson visas 1 maj - 26 maj 2019 i Galleriet på Kulturhuset Finspång.

Öppettider

Vardagar 8:00 -16:00
Extra öppet i samband med våra biovisningar
Onsdagar 8:00 - 19:00
Söndagar 14:00 - 19:00