Språk/Language

Information om coronaviruset och covid-19

Finspångs kommun följer utvecklingen av det nya coronaviruset och sjukdomen covid-19. Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och arbetar aktivt för att kommunens verksamheter ska påverkas så lite som möjligt, samt för att bromsa en eventuell smittspridning. Denna sida uppdateras löpande.

Sidan uppdaterades senast 14 maj 2020.

Tillsammans kan vi minska smittspridningen

Det förekommer smittspridning i det svenska samhället, framför allt i storstadsregionerna. Det är viktigt att vi alla hjälps åt med att bromsa smittspridningen för att inte många ska bli svårt sjuka samtidigt.

Stanna hemma om du är sjuk

Om du upplever minsta symtom som påminner om förkylning eller influensa, som snuva, hosta eller feber, ska du stanna hemma. Du ska inte gå till jobbet eller skolan. Det är mycket viktigt att stanna hemma när man känner sig sjuk för att förebygga smitta.

Det är extra viktigt att du som arbetar med vård av äldre inte går till jobbet om du har hosta eller är förkyld.

Undvik sociala kontakter om du är över 70 år eller tillhör andra riskgrupper

Statistik visar att smittan är särskilt allvarlig för de som är över 70 år. För att skydda sig mot smitta av covid-19 bör personer över 70 år och de som tillhör andra riskgrupper:

 • Begränsa nära kontakter med andra.
 • Undvik platser med många människor som till exempel affärer eller kollektivtrafik.
 • Håll kontakten med nära och kära via telefon eller dator.
 • Promenera gärna utomhus.
 • Be om hjälp med att handla mat och uträtta ärenden.

Andra åtgärder för att undvika smitta

 • Tvätta händerna ofta och noggrant med tvål och vatten i minst 30 sekunder (du kan använda handsprit om du inte har tillgång till tvål och vatten).
 • Stanna hemma om du är sjuk.
 • Hosta eller nys i armvecket.
 • Använd pappersnäsdukar för engångsbruk om du behöver snyta dig.
 • Håll gärna ett visst avstånd till andra och undvik att ta i hand.
 • En allmänt förebyggande åtgärd mot luftvägsinfektioner är att undvika att röra vid ansiktet eller ögon samt att undvika nära kontakt med sjuka människor.

Information på olika språk / Information in different languages

Om du eller någon du känner är i behov av information på olika språk så har Folkhälsomyndigheten information om både sjukdomen covid-19 och hur du kan skydda dig och andra från smitta, samt vanliga frågor och svar.

If you, or someone you know, is in need of information in different languages you can visit the website of The Public Health Agency of Sweden, where you will find information about the disease covid-19 and how you can protect yourself and others from infection. You will also find FAQ about the disease covid-19.

Information movies in different languages

There are films about Covid-19 in Arabic, Somali, Tigrinja and Persian. Visit informationsverige.se to see the movies. The movies are available in Arabic, Somali, Tigrinja and Persian.

Tietoa covid-19-taudista

Besöksförbud på alla äldreboenden

Regeringen har beslutat om ett besöksförbud på samtliga landets äldreboenden för att förhindra spridningen av sjukdomen covid-19. Beslutet träder i kraft den 1 april.
Undantag mot förbudet kan ges i enskilda fall om det finns särskilda omständigheter och om risken för spridning av coronaviruset är liten, kontakta i sådana fall personalen.

Jag behöver hjälp, vart kan jag vända mig?

Röda Korset i Finspångs kommun

Röda Korset i Finspångs kommun samordnar frivilliga som hjälper till där det behövs. Du kan till exempel vända dig till dem för att få samtalsstöd över telefon eller få hjälp med att handla.

Goda grannar - Hyresgästföreningen

Hyresgästföreningen har startat ett initiativ som kallas Goda grannar där man kan anmäla sitt behov av hjälp. Deras volontärer hjälper till med allt från att handla matvaror, gå ut med hunden, ordna med något, slänga sopor, hämta paket och viktiga mediciner. Hör av dig till dem så för­söker de matcha dig med volontärer nära dig.

Läs mer på sidan "godagrannar.se".

Stödlista: Psykisk hälsa i kristid

SKR, Sveriges Kommuner och Regioner, har skapat en sida med en stödlista. Stödlistan innehåller samlad information, råd och tips kring psykisk hälsa i kristider, i samband med covid-19. Här finns råd och länkar anpassade för olika målgrupper och behov, från barn till vuxna och äldre.

Finspångs kommun - Verksamheter för hjälp och stöd

För dig som känner att du inte mår bra finns det olika verksamheter och organisationer som du kan vända dig till för att få hjälp. Här har vi samlat både organisationer och verksamheter som finns i Finspång och rikstäckande.

Finspångs kommun - Psykisk ohälsa

Livet består av upp- och nedgångar, glädje och sorg samt med- och motgångar. När du går igenom en jobbig period kan du känna behov av samtal.

Jag vill hjälpa till, vad jag kan jag göra?

Röda Korset i Finspångs kommun

Röda Korset i Finspångs kommun samordnar frivilliga som vill hjälpa till där det behövs. Det kan handla om samtalsstöd över telefon eller handla åt den som inte kan gå ut.

Ditt engagemang är viktigt - tillsammans är vi starka!

Goda grannar - Hyresgästföreningen

Hyresgästföreningen har startat ett initiativ som kallas Goda grannar där man kan anmäla sig som volontär. Volontärerna ringer runt till hyresgästföreningens medlemmar i landet för att höra hur de mår och om de kan tänka sig att hjälpa till på något vis eller om de är i behov av hjälp.

Läs mer på sidan "godagrannar.se".

Information om eventuellt smittade personer i våra verksamheter

All information om smittade eller sjuka omfattas av sekretess och tystnadsplikt, därför lämnar kommunen inte ut uppgifter om enskilda personer.

Sekretessen omfattar inte bara uppgifter om sjukdomstillstånd utan även uppgifter om personliga förhållanden som till exempel bostadsort eller arbetsplats. Finspångsborna ska alltid känna stort förtroende för personalen i vården och den kommunala omsorgen, därför är patientsekretessen viktig.

Förbud mot allmänna sammankomster för fler än 50 personer

Fredag den 27 mars beslutade Sveriges regering att inte tillåta allmänna sammankomster och offentliga tillställningar för fler än 50 personer. Den nya lagen gällande från och med söndag den 29 mars. Förordningen gäller tills vidare.

Läs mer om förordningen på polisens webbplats.

Information om åtgärder inom våra olika verksamheter

Vård och omsorg

Vi har infört ett tillfälligt besöksförbud på våra äldreboenden och korttidsboenden inom vård och omsorg. Besöksförbudet är till för att skydda våra mest sårbara. Många som bor på våra boenden är mer sköra och känsliga för infektioner än andra. Det är därför mycket viktigt att så långt som möjligt undvika att föra in smittor till våra boenden. Detta gäller såväl säsongsinfluensan som det nya coronaviruset.

Undantag mot förbudet kan ges i enskilda fall om det finns särskilda omständigheter och om risken för spridning av coronaviruset är liten, kontakta i sådana fall personalen.

Förskolor och grundskolor

Våra förskolor och grundskolor har öppet som vanligt.

Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer vilket innebär att barn som är friska ska gå i förskola/skola.

Barn som är sjuka ska stanna hemma

Enligt Folkhälsomyndigheten ska barn ska stanna hemma när de är sjuka eller uppvisar symtom som påminner om förkylning eller influensa. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att barnen ska stanna hemma tills att de är friska och ytterligare två dagar.

Hos 1177 Vårdguiden kan du läsa mer om vad du ska göra och när du ska kontakta sjukvården.

Gymnasieskolor

Finspångs kommun följer Folkhälsomyndighetens rekommendation att bedriva distansundervisning på gymnasieskolor.

I Finspångs kommun innebär det att elever på Bergska gymnasiet, Bildningen och Bergska gymnasiet, Ekmans väg bedriver distansutbildning hemma.

Elever som inte har möjlighet att studera via distans erbjuds undervisning i skolans lokaler enligt överenskommelse med ansvarig rektor.

Lärare kommer att finnas på plats i skolan för att bedriva distansutbildning enligt ordinarie schema, via digitalt klassrum, samt finnas tillgängliga digitalt för elever.

Mat kommer att serveras i Metallen för de elever som har ett matbehov som inte kan tillgodoses vid distansutbildning. Elever som önskar lunch från skolan måste anmäla detta, du finner mer information och länkar till anmälan via länken "Skollunch för gymnasieelver" nedan.

Vuxenutbildningar

Finspångs kommun följer Folkhälsomyndighetens rekommendation att bedriva distansundervisning på kommunala vuxenutbildningar.

I Finspångs kommun innebär det att elever på kommunala vuxenutbildningar bedriver distansutbildning hemma.

Stödpaket till näringslivet i Finspång

Som följd av det nya coronaviruset har näringar i Finspångs kommun drabbats av minskade intäkter och en oro för den påverkan det medfört för det lokala näringslivet. Finspångs kommun bidrar därför med extra stöd till det lokala näringslivet för att minska påverkan och risker för konkurser eller uppsägningar.

Läs mer i nyheten från 20 mars.

Allmänna frågor om nya coronaviruset och sjukdomen covid-19

Om du har allmänna frågor om coronaviruset och sjukdomen covid-19 ska du ringa nationella informationsnumret 113 13 som är öppet dygnet runt eller läs Folkhälsomyndighetens frågor och svar.

Information på lätt svenska

På Folkhälsomyndighetens webbplats finns information om covid-19 på lätt svenska.

Vid frågor om coronaviruset - ring 113 13

Om du har fler frågor om coronaviruset är det viktigt att du ringer 113 13, som är det nationella informationsnumret, för att inte belasta vårdcentraler och 1177 Vårdguiden mer än nödvändigt. Numret 113 13 är öppet dygnet runt.

Du kan även läsa Folkhälsomyndighetens utförliga frågor och svar.

Dela endast bekräftad information

Hjälp till att förhindra ryktesspridning och spekulationer, var källkritisk och dela inte osäker information.

Hos våra myndigheter kan du ta del av bekräftad och uppdaterad information. Vid händelser som väcker oro är det viktigt att agera utifrån korrekt och saklig information samt följa myndigheternas rekommendationer.

Folkhälsomyndigheten

Hos Folkhälsomyndigheten hittar du information om det aktuella läget, smittspridning i landet samt utförliga frågor och svar.

Krisinformation.se

Hos Krisinformation.se hittar du information från ansvariga myndigheter om viruset, smittspridning och hanteringen av utbrottet.

Region Östergötland

Hos Region Östergötland kan du få vårdrådgivning via 1177 Vårdguiden och läsa mer om aktuellt läge samt beredskapen för coronaviruset i Östergötland.

Stöd för dig som som lever med hot och våld

Här finns hjälp och stöd för dig som blir utsatt för hot och våld. Det finns även hjälp och stöd för dig som ser och hör hot och våld i ditt hem.

Psykisk hälsa i kristid

I kristider måste vi värna både den fysiska och psykiska hälsan. På sidan Uppdrag psykisk hälsa finns en stödlista med kontaktuppgifter till stödlinjer, information och råd för alla åldersgrupper – exempelvis kring att möta oro, stärka social gemenskap och upprätthålla hälsosamma rutiner. Listan har tagits fram i gemensamt arbete med ett stort antal andra organisationer och uppdateras löpande.

Relaterade nyheter om coronaviruset

På följande sida har vi samlat Finspångs kommuns nyheter som berör coronaviruset och sjukdomen covid-19.

Kontakt

Finspångs kommun

0122-850 00
kommun@finspang.se

Bergslagsvägen 13-15, 612 80 Finspång

Tipsa någon annan om den här sidan!

Vänligen verifiera att du inte är en robot