Finspångs kommun

Språk/Language

Eldning

Elda är något vi människor gör ofta, både ute och inne, men det är viktigt att tänka på säkerheten när du eldar. här kan du läsa om hur du eldar säkert, både i öppna spisar, kaminer och utomhus vid eldstäder eller på valborg.

Brasa vid en sjö.

I Finspångs kommun är det förbjudet att elda utomhus i tätbebyggt område.

Du kan elda utanför tätbebyggt område men det är viktigt att du är mycket försiktig. Kom ihåg att du alltid är ansvarig för eldningen!

Tips

  • Anmäl din eldning till räddningstjänsten, på så vis känner vi till att elden är godkänd och kontrollerad om det kommer samtal om ecempelvis röklukt.
  • Välj en dag med goda förutsättningar, exempelvis när det är vindstilla
  • Ha din telefon nära och laddad, om du behöver larma
  • Kontrollera brandriskprognosen och SMHIs skogsbrandrisk karta
  • Kontrollera att du kan elda utan att orsaka besvär för andra. Du är exempelvis inte nära en väg eller välbevandrad stig.
  • Ha släckutrustning lättillgänglig,
    Släckredskap måste alltid finnas, det kan vara vattenkannor, krattor och tillgång till vatten. Redskapen är en snabb insats som hindrar att flagor och gnistor skapar eldspridning.
  • Elda inte ensam!

Trädgårds- och parkavfall som exempelvis gräsklipp, mossa, löv, ogräs, fallfrukt och mindre kvistar ska i första hand komposteras på den egna tomten eller lämnas till kommunens återvinningscentral Sjömansäng under kategorin trädgårdsavfall.

Det är tillåtet att elda trädgårdsavfall under vissa förutsättningar.

  • Trädgårdsavfallet ska ha uppstått på fastigheten eller närliggande fastighet
  • Eldningen ska ske utanför tätbebyggt område
  • Eldningen ska vara liten till omfattningen
  • Eldningen får inte orsaka obetydliga störningar för omgivningen
  • Eldningen ska kunna genomföras på ett säkert sätt
  • Eldningen ska anmälas till räddningstjänsten

Ibland består trädgårdsavfallet av invasiva arter. Det får då inte komposteras utan ska lämnas som brännbart på Sjömansäng.

I Finspång råder normalt eldningsförbud av trädgårdsavfall, ris, löv och gräs inom tätbebyggda områden. Eldningsförbudet har ett undantag, Valborgsmässoafton.

Polisen ska alltid kontaktas inför Valborgsarrangemang. De tar beslut om tillstånd krävs.
Du som eldar har ansvar för att förebygga, hindra eller begränsa spridning.

  • Kontakta polisen, telefon: 114 14.
    De beslutar om det behövs tillstånd. Detta gäller särskilt offentliga platser som ligger inom detaljplanerat område. Polisen kan i tillståndet komma med kompletterande villkor. Ta även kontakt med markägaren för att inhämta tillstånd för eldning!
  • Sök tillstånd hos polisen även för fyrverkeri.
  • Kontrollera placeringen av Valborgsmässoelden. Det är viktigt att inte riskera skada eller brandspridning till omgivningen. Normalt avstånd till kraftledning, skog, byggnad, järnväg eller liknande ska vara minst 50 meter.
  • Ta bort torrt fjolårsgräs runt brasans, så att det inte finns risk för markbrand.
  • Se till att platsen är lämplig oavsett vindriktning så att det inte besvärar boende i området.
  • Valborgsmässoeldar ska endast innehålla trädgårdsavfall såsom grenar ris och andra träprodukter (inte tryckt/målat trä utan endast rent träavfall)
  • Du som ansvarar för elden ser till att elden är släckt och även att glödande kolrester är släckta innan platsen lämnas.
  • Du som ansvarar för elden ska ha tillgång till mobiltelefon, för att vid behov larma räddningstjänsten (112). Tänk på att vara förberedd med en vägbeskrivning till platsen.

Räddningstjänsten kan alltid beroende på väder och vind förbjuda eldning, oavsett vilka säkerhetsåtgärder som vidtagits.

Tänd i toppen

Även om det kan ta en liten stund för brasan att ta sig så är vinsterna med att tända i toppen många. Gaserna som förångas från veden förbränns i stället för att spridas som föroreningar i luften, elden brinner jämnare och det blir mer värme per vedträ. Genom att elda på detta sätt kan du bidra till att minska utsläppen med upp till 50 procent, samtidigt som luften blir bättre där du bor.

För hälsan

Precis som vid all annan förbränning bildas det luftföroreningar även vid vedeldning. Små partiklar, till exempel sot, kan leta sig in i lungor och blodkärl och orsaka luftvägsrelaterade sjukdomar. Genom att elda på rätt sätt minskar utsläppen av hälsofarliga luftföroreningar från både gamla och nya eldstäder.

För klimatet

Ved är ett förnybart bränsle med mindre klimatpåverkande utsläpp än fossila bränslen. Men vedeldning är i dag en av de största källorna till att sot sprids i Arktisområdet, vilket påskyndar issmältningen och orsakar klimatstörningar i hela världen. Att elda ved på ett miljövänligt sätt är en enkel insats som var och en kan bidra med för att begränsa klimatförändringarna.

För plånboken

Det går att spara både tid och pengar genom att förbättra sin eldningsteknik. Genom att skapa en effektiv brasa går det åt mindre ved. Dessutom minskar brandrisken.

Vedeldning är en av de största källorna till hälsofarliga luftföroreningar i Sverige. Utsläppen från eldningen beräknas bidra till att 1 000 personer om året dör i förtid. Sot från vedeldning har också en klimatpåverkan. Genom att elda på ett nytt sätt kan du bidra till att minska utsläppen med upp till 50 procent, samtidigt som luften blir bättre där du bor.

Mer information

Dessa råd är anpassade för eldning i kaminer, öppna spisar samt kakel- och täljstensugnar. Tänk på att moderna kaminer som uppfyller Boverkets miljökrav och är CE-märkta avger färre föroreningar. Läs mer om miljökraven på kaminer och hur du kan förbättra din eldningsteknik på sidan om vedeldning hos Naturvårdsverket.

En eldstad är ett samlingsnamn för en anordning för eldning och innebär bland annat braskamin, kassett, kakelugn, bastukamin, vedspis och oljepanna.

Innan du börjar installationen behöver du göra en anmälan och få ett start­besked.

Relaterad information

För dig som bor i tätbebyggt område ska trädgårdsavfall komposteras på den egna fastigheten eller transporteras till kommunens återvinningscentral.

Kontakt

Finspångs kommun
Kommunservice
Kommunhuset

0122-850 00
kommunservice@finspang.se

Bergslagsvägen 13-15, 612 80 Finspång

Räddningstjänsten
Reception

0122-850 80
raddningstjansten@finspang.se

Skäggebyvägen 43, 612 40 Finspång

Byggfunktionens expedition

0122-852 24
bygglov@finspang.se

Telefontid: Måndag-onsdag kl. 13-15, torsdag-fredag kl. 9-11

Finspångs kommun, bygg- och miljöenheten, 612 80 Finspång