Finspångs kommun

Språk/Language

Snöupplag

När det kommer stora mängder snö på en och samma gång måste snön ibland flyttas och läggas på en annan plats. För att lagra större mängder snö finns det särskilda regler som du behöver följa. Nedan finns information om upplägg av snö inom kommunen.

Sidan riktar sig till personer eller verksamheter som hanterar stora mängder snö eller snö som är förorenad.

Snö blir avfall

När snön endast skottas undan och ligger kvar utmed vägar eller gator räknas inte snön som avfall. Snö räknas som avfall först när den transporteras bort för att förvaras på en annan plats. Snön som behöver flyttas kommer ofta från väg- och stadsområden vilket innebär att föroreningar från bilar sannolikt hamnat i snön. Det är därför bäst att flytta på snön så fort som möjligt för att minska mängden föroreningar som blandas in i snön. Havs- och vattenmyndighetens rekommendation är att snön ska flyttas bort inom en vecka från att den fallit till marken. Snö som plogas från vägar med mycket trafik blir förorenade fortare och ska flyttas bort först. Det bästa är att låta snön ligga kvar och smälta i närområdet så att föroreningarna stannar kvar där de släpptes ut. När man flyttar snö och lägger den på annan plats kallas den platsen för ett snöupplag.

Val av plats till snöupplag

För att minska risken att föroreningar från snön läcker ut och hamnar i exempelvis sjöar eller vattendrag är det viktigt att du noga tänker igenom vart det är bäst att lagra snön till dess att den smälter. Följande punkter behöver du tänka igenom när du väljer platser till ett snöupplag:

  • Skyddsavstånd ska hållas till vattendrag och vattenbrunnar för att smältvattnet inte ska rinna ner i dagvattensystem eller närliggande vattendrag.
  • Hur är markförutsättningarna på det aktuella området? Om marken släpper igenom vattnet väldigt fort kan föroreningar följa med ut i vattendrag, på samma sätt som en väldigt hård yta kan göra att vattnet istället rinner ned i dagvattenbrunnar och därmed också hamnar i närliggande vattendrag. Det är därför bra att undersöka markens genomsläpplighet.
  • Området bör vara plant så att smältvattnet renas ner genom marken.
  • Se över trafiksäkerheten i området, barn leker gärna i snöhögar och bör därför inte ha tillgång till området.
  • Eftersom transporter och avlastning kan leda till ljudstörningar är det bra om området ligger avskilt från bostadsområden.
  • Om någon annan äger marken än du äger marken där du vill ha ett snöupplag behöver du ett godkännande från markägaren som visar att den godkänner upplaget. Kommunen tar inte emot snö från annans mark.
  • När snön smält bort och vintersäsongen är slut måste området städas från skräp och grus som följt med snön. Ligger skräpet och gruset kvar kan det räknas som nedskräpning vilket är förbjudet enligt miljöbalken.
  • Fundera på vad området används till övriga tiden på året, det är exempelvis inte bra att lägga snön på en åker som sedan används till odling eftersom föroreningar som eventuellt följt med snön kan hamna i det som odlas.

Tillstånd för snöupplag

Ett snöupplag räknas som miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap 1§ miljöbalken. Det är kommunen som har tillsynsansvar för verksamheten och kan i vissa fall förelägga om förbud eller försiktighetsmått för snöupplag. Naturvårdsverket anser inte att det i dagsläget behövs något tillstånd eller anmälan för upplag av snö, men om det handlar om mycket stora mängder snö eller snö som är förorenad kan kommunen kräva ett tillstånd enligt miljöprövningsförordningen 29 kap. Kontakta kommunens bygg- och miljöenhet om du tror att du har ett behov att tillstånd gällande uppläggning av snö.

Att dumpa snö i vattendrag är förbjudet, med undantag för snö som hamnar i vatten vid skottning av broar. Om det inte finns något bättre alternativ än att dumpa snön i vatten behöver du söka en dispens från förbudet. Det är Länsstyrelsen som är prövningsmyndighet i dessa ärenden.

Har du synpunkter på kommunens snöhantering?

Om du har synpunkter på snöhanteringen i kommunen kan du kontakta Finspångs tekniska som hanterar plogning och snöröjning inom delar av kommunen. Handlar det om ett klagomål som berör exempelvis upplaget eller buller kan du kontakta kommuns bygg- och miljöenhet. Om synpunkterna berör väg 51 eller väg 215 kontaktar du trafikverket som ansvarar för snöhantering på de vägarna.

Kontakt