Finspångs kommun
Afrikansk klogroda och musselblomma är nya främmande och invasiva arter
Invasiva främmande arter kan orsaka stor skada på miljön. Från och med 2 augusti 2024 träder ett nytt EU-förbud i kraft som bland annat gäller afrikansk klogroda och musselblomma.
Afrikansk klogroda
Afrikansk klogroda (Xenopus laevis) är en vattenlevande groda från södra och mellersta Afrika. Den har etablerat sig i delar av Europa och är vanlig i till exempel i Frankrike och Tyskland.
Arten är inte etablerad i svensk natur men förekommer som sällskaps- och försöksdjur i Sverige.
Afrikansk klogroda (Xenopus laevis) ingår i EU:s förteckning över invasiva främmande arter och från 2 augusti 2024 är det förbjudet att äga, importera, sälja, odla, transportera, använda, byta eller sätta grodan ut i naturen. Arten är potentiellt invasiv i hela EU. Om du hade en afrikansk klogroda som sällskapsdjur innan förbuden trädde i kraft så får du behålla den tills den dör, men du måste se till att den inte förökar sig eller rymmer.
Hur känns den igen?
Arten kan kännas igen på att grodorna har tre korta klor på vardera bakfot vilka också har gett arten sitt namn. Grodorna är gröngrå, mellan 5 och 15 cm stora och kan leva upp till 25-30 år om de hålls i fångenskap.
Musselblomma
Musselblomma är en främmande art. Arten är potentiellt invasiv. Arten finns med på EU:s förteckning över invasiva främmande arter, vilket innebär att den bland annat är förbjuden att importera, odla och sätta ut i naturen.
Hur känns den igen?
Detta är en flerårig vattenväxt som kan bilda upp till 30 cm breda bladrosetter som flyter fritt på vattenytan. Arten har skilda han- och honplantor vars oansenliga blommor sitter i bladvecken. Den förökar sig främst vegetativt med skott.
Relaterad information
Kontakt
Matilda Hagstam
Naturvårdssamordnare
Planeringsenheten
0122-853 24
matilda.hagstam@finspang.se
Bergslagsvägen 13-15, 612 80 Finspång