Vattenmätaren - hur och varför

Ansvar för vattenmätaren

VattenmätareVattenmätaren är vår egendom, men du är skyldig att vårda den och se till att den är lättåtkomlig för avläsning, kontroll och byte. Du som kund måste se till att vattenmätaren inte skadas eller fryser sönder. Skulle detta ändå ske ska du kontakta oss för utbyte. Kostnaden för ett utbyte debiteras kunden. Om mätaren är placerad i en särskild mätarbrunn ska brunnen vara väl rengjord och försedd med stege.

Kundens egendom

Avstängningsventilen med kopplingar före och efter vattenmätaren är kundens egendom. Kontrollera ventilerna regelbundet så att de går att stänga vid behov.

Ordning och reda

Det är viktigt för båda parter att mätaren fungerar som den ska, så du varken betalar för lite eller för mycket. Med jämna intervall byter vi därför ut mätaren.

Vattenmätare för kommunalt dricksvattenLäsa av vattenmätaren

Du ska läsa av din vattenmätare minst en gång per år. Vi rekommenderar avläsning en gång per kvartal eftersom din avläsning ligger till grund för vår debitering av din vattenförbrukning. Det finns olika typer av vattenmätare och här ser du den vanligaste.

Lyft på locketvattenmätare med räkneverk och id-nummer

Här har vi öppnat locket på den vanligaste vattenmätaren. Har du en vattenmätare som ser ut så här så anges din förbrukning av de siffror som syns i räkneverket. Ange samtliga siffror inklusive nollor när du lämnar mätarställningen. Vattenmätaren på bilden är alldeles ny och står därför på 0 m3.

Alla dessa hjul
Det svarta kugghjulet under räkneverket snurrar alltid när du använder vatten. De små röda visarna anger från vänster till höger antalet deciliter, liter, 10 liter, 100 liter. Mätarnumret ser du på boettkanten, ned till höger. Denna vattenmätare har nummer 5545351097. 

Andra vattenmätare och övriga frågor

Ser din vattenmätare annorlunda ut och du är osäker över hur du läser av den är du välkommen att ringa vår kundtjänst. Kontaktinformation hittar du i kolumnen till höger.

Kontaktformulär

Förbockade fält måste fyllas i

Jag vill:
Vilken verksamhet gäller det?


Beskrivning av ärendet:

Jag vill ha svar via:
Personuppgifter:FeedBackbutton image