Finspångselever lär sig koda

06 december 2016 kl. 15:06

Just nu pågår Hour of code-veckan där elever i Finspångs för- och grundskolor lär sig programmering tillsammans med tiotals miljoner andra elever från världens alla hörn.

Elev på förskolan Dunderbacken använder appen Bee-bot där det går ut på att programmera biet så det samlar in honung i blommorna.Kodning är ett språk som vilket annat språk, till exempel tyska, morsealfabetet, tecken- och bildspråk.

–Våra elever behöver känna till kodning och till viss del kunna begripa och förstå detta för framtida yrken, menar IT-pedagogerna Anki och Perra hos Finspångs kommun.

Utvecklar både matematik- och språkkunskaper

Förutom det språkliga är programmering och kodning även matematikutvecklande genom att det bygger på logiska och problemlösande strategier. Redan idag är kylskåpen och kaffebryggare förprogrammerade för att kunna styras bland annat av appar i Smartphones och "plattor". I framtiden kommer i stort sätt allt som tillverkas behöva programmeras i någon form.

- Anki och jag har haft inspirationsutbildningar med för- och grundskolorna i kommunen. Vi har lagt betoningen på att det är ett språkutvecklande arbete som pågår när man bekantar sig med programmeringsspråket, berättar Perra.

Även förskolan

Finspång är en av få kommuner i Sverige som programmerar och kodar även på förskolan under veckan. På flera av förskolorna kommer barnen att få hemliga meddelanden av "Narrarna" "Anki & Pe" som använt sig av det hemliga språket morsealfabetet. Barnen behöver lösa vissa ledtrådar om vad som är gömt, och var eftersom narrarna gömt deras… [Ja, vad som är gömt avslöjar vi givetvis inte här.]

När barnen löst vilka bokstäver som finns i det hemliga meddelandet skriver de in dem i en talsyntesapp och får ordet uppläst.

Programmering i grundskolan

- På grundskolan kan man jobba med samma koncept, det vill säga apparna eller med morsealfabetet. Men då genom att exempelvis programmera en färdväg till något okänt ställe där en belöning finns. Utöver det kommer många av eleverna jobba bland annat Minecraft direkt från Hour of code:s hemsida där spelen finns. Ju högra upp eleverna finns desto svårare spel kan man programmera eller lösa en färdig programmering, berättar Anki och Perra.

13 skolor och 15 förskolor i Finspångs kommun är bland de 450 svenska för- och grundskolor som deltar i Hour of code-veckan.

 

Text: Robert Davidsson

Kontaktformulär

Förbockade fält måste fyllas i

Jag vill:
Vilken verksamhet gäller det?


Beskrivning av ärendet:

Jag vill ha svar via:
Personuppgifter:FeedBackbutton image