Psykiatriska veckan är tillbaka

20 september 2018 kl. 15:28

Psykiatriska veckanDen 12-15 november arrangeras Psykiatriska veckan. Finspångs kommun är en av arrangörerna för Psykiatriska veckan och som alltid bjuds du in till spännande och inspirerande föreläsningar och föredrag.

I år kommer de flesta föreläsningar äga rum måndag-onsdag och dagarna är åldersindelade, där vi har fokus på unga under måndagen. Då kommer bland andra Under Kevlaret och pratar om hur maskulinitetsnormer påverkar mäns psykiska hälsa.
På tisdagen så är inriktningen på de som är mitt i livet. Då kommer bland annat artisten och föreläsaren Johannes Rosenlundh och håller i föreläsningen ”Jag har något jag måste berätta…” som handlar om heteronormen och dess konsekvenser. Med hjälp av forskning, verkliga berättelser och egna erfarenheter visar han hur heteronormen påverkar oss, vad den skapar och vilka konsekvenser den för med sig.
Under onsdagen har vi de äldres psykiska hälsa i fokus och då föreläser till exempel Gerhard Andersson om sin forskning kring äldre med depression och ångest. Även Anna Siverskog berättar om sin forskning om att åldras som HBTQ-person under onsdagskvällen. Just att vara HBTQ-person med psykisk ohälsa är något som återkommer som utgångspunkt i vissa av föreläsningarna detta år under Psykiatriska veckan.
Förutom dessa föreläsare så kan du lyssna många fler intressanta föredragshållare, paneldiskussioner och träffa utställare. De arrangerande kommunernas bibliotek har också tema psykisk hälsa denna vecka.
En nyhet för i år är att författaraftonen på stadsbiblioteket är på torsdagen och då kommer Emmy Abrahamson som skrivit boken ”Hur man gör succé på dårhus”. En komisk, varm och rörande berättelse om att våga gå sin egen väg, även i motvind.

De flesta av evenemangen sker i Louis De Geer i Norrköping. Arrangemangen har fri entré och är öppna för alla.

Programinnehåll 2018

I år kommer de flesta föreläsningar äga rum måndag-onsdag och dagarna är åldersindelade, där fokus ligger på unga under måndagen. Då kommer bland andra Under Kevlaret och pratar om hur maskulinitetsnormer påverkar mäns psykiska hälsa.

Under onsdagen har är det de äldres psykiska hälsa i fokus och då föreläser till exempel Gerhard Andersson om sin forskning kring äldre med depression och ångest. Även Anna Siverskog berättar om sin forskning om att åldras som HBTQ-person under onsdagskvällen. Just att vara HBTQ-person med psykisk ohälsa är något som återkommer som utgångspunkt i vissa av föreläsningarna detta år under Psykiatriska veckan.

En nyhet för i år är att författaraftonen på Norrköping stadsbibliotek är på torsdagen och då kommer Emmy Abrahamson som skrivit boken ”Hur man gör succé på dårhus”. En komisk, varm och rörande berättelse om att våga gå sin egen väg, även i motvind.

Här finner du detaljerat program, (pdf, 1,2 mb. Öppnas i nytt fönster)