Kostenheten serverar Minnenas Meny – är en måltid med lokala råvaror

10 februari 2017 kl. 17:45

Minnernas menyKostenheten serverade den 10 februari Minnenas Meny på Finspångs kommuns vård- och omsorgsboenden. Menyn kommer att serveras till mat distribution inom hemtjänsten den 11 februari.

Minnenas Meny startade i höstas med att Catharina Stenhammar kostchefCatharina Stenhammar, Helena Svenblad och Catharina Adolfsson och två kockar Helena Svenblad och Catharina Adolfsson var på en inspirationsdag som Eldrimmer hade för offentlig gastronomi. Eldrimmer är ett Nationellt resurscentrum för mathantverk. Under en konferens hörde de en person säga att de gamla på äldreboenden har så tråkigt att klockorna stannar. Detta fick dem att fundera hur man skulle få det roligare för det äldre, och eftersom de jobbar med leveranserna till Finspångs kommuns äldreboende så föddes idén att skapa Minnernas Meny.

Tanken med Minnenas Meny är att den ska väcka minnen och öka samarbetet med våra lokala producenter. Kostenheten vill även lyfta och värna om våra duktiga lokal matproducenter som finns i vår närhet! Efter cirka två månaders planering var det dags att servera menyn.

Den stora dagen

Under fredag förmiddag hade alla grytor från 100, 200 och 300 liter varit i gång med olika rätter i Grosvadsköket. Det var dukad fint i personalmatsalen och leverantörer, vård- och omsorgschefen Kerstin Sjöberg-Axelsson, miljö- och samhälls-byggnadsrådet Herman Vinterhjärta (MP) samt ett handfull andra intresserade deltagarna fick en guidad visning av köket och matsal samt tillfälle till en fortsatt dialog när Minnernas Meny - personal och leverantörerMinnenas meny avsmakades! Maten fick tio poäng av de inbjudna och även äldreboenden lät meddela att maten var väldigt uppskattad.

Alla vård- och omsorgsboende har uppmärksammat dagen på olika sätt. Menyn har lagats på Berggården, Hällestadgården och Grosvadsköket och skickats till alla vård och omsorgsboenden. Maten presenterat för våra gäster och det har dukats fint med fina dukar och blommor. På flera boenden har det varit olika underhållning.

-Dagen blev en höjdpunkt för alla! All personal har med glädje lagat maten och lagt ner mycket jobb för att få dagen att fungera. Att arbeta med lokala råvaror och möta våra producenter var ett nytänk som vi alla ville på något sätt fortsätta med, säger Catharina Stenhammar, kostchef.

-Vi märker att våra medborgare har ett ökat intresse och medvetenhet var maten kommer ifrån. I dag serverar vi ca 4000 måltider per dag till hela kommunen, till förskolor, skolor och vård- och omsorgsboenden, berättar Catharina Stenhammar.

Förutom att Minnernas Meny serverades på kommunens äldreboenden under fredagen, så ska hela menyn till minsta komponent även distribueras inom hemtjänsten under lördagen.

-I Finspångs kommun har vi tydliga politiska mål att arbeta för att öka andelen närproducerade och ekologiska livsmedel. Andelen ekologiska livsmedel var i Finspångs kommun 2016 31,8 % och andelen närproducerat har ökat. I dag har vi gått ett steg längre och serverat Härodlat-producerat i Finspångs kommun, avslutar Catharina.

Minnernas Meny

Menyn som komponerades och tillagades från grunden i Grosvads tillagningskök bestod av:

Huvudrätten

Hemlagad pannbiff med getost, potatis, gräddsås, honungsglacerade morötter, hemkokt lingonsylt och pressgurka. Hembakad Rågbulle med vispat smör.

DessertKalvdans med jordgubbssylt

Äkta kalvdans med hemkokt jordgubbssylt

Råvarorna kom från lokala producenter:

Nötfärs från Bergs gård, Sonstorp.

Fläskfärs från Bergs gårdsslakteri, Sonstorp.

Råmjölk från Fräntorps lantbruk, Sonstorp,

Mjöl från Orga kvarn, Skärblacka.

Honung från Sjöfallets honung, Grytgöl.

Getost från Hejtorp gårdsmejeri, Doverstorp.

Ekologisk grädde, mjölk samt smör från Arla.

Morötter och potatis från östgötska odlare.