Finspång kan bli årets kulturkommun

27 september 2017 kl. 13:03

Finspångs kommun är en av landets nio kommuner som kan få priset Årets kulturkommun. Priset delas ut av fackförbundet Vision.

Satsning på nycirkus

Det är olika satsningar som satt Finspång på kulturkartan. Bland annat handlar det om projektet Nycirkus Öst som resulterade i stora cirkusfestivalen i somras, nytt kulturhus och även satsningar utanför tätorten. En annan faktor är att Finspångs kommun satsat på att erbjuda kulturella upplever till många olika grupper.

Nycirkusartisten Alex Weibel-Nycirkus Öst har inte enbart inneburit en stor nationell festival som ägde rum i augusti. Cirkusen används också som verktyg både i grundskolan och inom äldreomsorgen. Det handlar om att träna balans, samarbete och tillit. Professionella cirkusartister/pedagoger arbetar redan i skolan och nu ska vi även utöka det till barn med funktionsvariationer och äldre. Vi ska ta fram en metod tillsammans med Statens kulturråd och Finspång ska fungera som förebild för andra kommuner, säger kulturutvecklingschef Lars Wassrin.

Kulturgaranti

Eldkvarn spelar på Kulturhuset Finspång Foto:Lars PhilipsonFinspång arbetar även med en så kallad kulturgaranti för äldre och barn. Alla elever i årskurs 9 erbjuds minst en professionell kulturupplevelse per år. Dessutom ska alla verksamheter arbeta med kulturintegrering. Satsningen på kultur har pågått under flera år i Finspång. Ett ombyggt Folkets hus blev till ett modernt kulturhus som hade 185 000 besök 2016. Verksamheten har idag teater, bio, utställningar, danssalar, kommunens kulturskola och konferensverksamhet/restaurang.

Biblioteket aktiv roll för integration

Två kvinnor sitter tillsammans.Det nybyggda biblioteket i Bildningen har tagit en aktiv roll i ortens integrationsarbete. Biblioteket anordnar evenemang för invånare/besökare i alla åldrar exempelvis författarbesök, språkcaféer, sagostunder och läscirklar.

Kulturell bredd i Rejmyre

Barn på den nya naturstigen i Vibjörnsparken.-Det är inte endast utanför tätorten där kultur blomstrar. I Rejmyre exempelvis ser vi en bredd av kultur i form av Rejmyre hantverksby, det välkända glasbruket inklusive glasmuseum och hårdrocksfestivalen Skogsröjet. Ett annat spännande kulturinslag är ombyggnationen av Vibjörnsparken där vi är första kommunen i Östergötland som har tillämpat metoder "cultural planning" i sin helhet. Vi har en ambitiös kulturstrategi i vår kommun vilket gjort att kultur är levande och kommer många till nytta, säger Lars Wassrin.

Text: Setareh Yousefi
Foto: Finspångs kommun

Kontaktformulär

Förbockade fält måste fyllas i

Jag vill:
Vilken verksamhet gäller det?


Beskrivning av ärendet:

Jag vill ha svar via:
Personuppgifter:FeedBackbutton image