Årets stora nycirkusfestival presenteras

20 april 2018 kl. 12:08

I augusti är det dags för den andra upplagan av den internationella nycirkusfestivalen Cirkusslottet i Finspång. Bland de bokade akterna finns artister från Brasilien, Finland och Frankrike.

Fortsättning på fjolårets succé

Artister på presskonferens för cirkusslottet 2018Den första upplagan av Cirkusslottet blev en succé. Ett festivalområde med massor av spännande aktiviteter och fantastiska internationella föreställningar slog i augusti 2017 publiken med häpnad.

Festivalen förlängd till tio dagar 

Artister på presskonferens för cirkusslottet 2018I år är festivalen dubbelt så lång och publiken kan se fram emot hela tio dagar av internationell världscirkus, bland annat med Norrköpingsbördiga Sirqus Alfon som i fjol kammade hem priset för bästa föreställning på en av världens största scenkonstfestivaler (Adelaide Fringe) och som även har figurerat i America´s Got Talent.

Cirkusresidens

En annan nyhet är att Finspångs kommun, inom ramen för Nycirkus Öst, kommer att arrangera cirkusresidens under sommaren. Resultatet blir bland annat ett uruppförande av ett helt nytt verk kallat TVÅ av Henrik & Louise, två av Sveriges mest etablerade cirkusartister. Parakrobaterna Henrik Agger och Louise Bjurholm Euler är utbildade i Moskva och kända från bland annat Cirkus Cirkörs föreställningar.

 


Kort om festivalen

Under tio dagar i augusti bjuds på högkvalitativ samtida cirkus från hela världen i de två stora cirkustälten i Slottsparken i Finspång och flera  utomhusföreställningar i Bruksparken.

Det breda programmet rör sig från Cirkus I love yous fusion av livemusik och cirkus, Sisus Sirkus galna upptåg på hög höjd i samarbete med det Finskspråkiga förvaltningsområdet i Finspångs kommun och Sirqus Alfons förtrollade tv-spelsvärld till performance med parakrobaterna Henrik & Louise i samarbete med Hallsbergs kommun, medryckande humor med brasilianska Tutu Marques och feministisk punkcirkus med M.P.A.C. och den beryktade föreställningen Hairy Tales. Dessutom ges Östgötateaterns nya energifyllda familjeföreställning samt Pop-up med medverkande från Norrköpings Ungdomscirkus, Norrköpings Cirkus & Varieté och Frisksportarna i Ljungsbro.

Många av föreställningarna kommer även att ges som skolföreställningar. Utöver detta bjuds det på olika typer av prova på-aktiviteter, workshops och seminarier för barn, ungdomar och vuxna, däribland Barnens byggskola med NCC samt ett konstnärligt projekt med den lokale konstnären Olav Lunde som bygger en skulptur live under festivalperioden tillsammans med tonåringar från Finspång.

Kort om Nycirkus Öst

Cirkusslottet Finspång är en del av det treåriga utvecklingsprojektet Nycirkus Öst, med syfte att stärka nycirkusens utveckling i Östergötland, öppna för internationella influenser och ge regionens invånare ökade möjligheter till berikande upplevelser, delaktighet och utövande inom konstformen. Bakom projektet står Region Östergötland, Finspångs kommun och Östgötateatern, med stöd av Kulturrådet. Samarbetspartners för 2018 års festival är Siemens och NCC.

Kontaktformulär

Förbockade fält måste fyllas i

Jag vill:
Vilken verksamhet gäller det?


Beskrivning av ärendet:

Jag vill ha svar via:
Personuppgifter:FeedBackbutton image