Talböcker

Talböcker är böcker inlästa på cd-rom, i så kallat Daisy-format, och får bara lånas av personer med en funktionsnedsättning som gör att han eller hon inte kan läsa tryckt text. Detta regleras av upphovsrättslagen.

Daisy-formatet innebär att en hel bok oftast ryms på en enda cd. Du kan också navigera i boken på olika sätt. Spelaren "minns" var du slutade läsa och fortsätter på samma ställe även om spelaren stängs av emellan.

För att kunna läsa en talbok behöver du en spelare som klarar Daisy-format. Det kan vara en Daisy-spelare eller en Mp3-spelare. Du kan även lyssna via dator med hjälp av ett läsprogram som du kan ladda ner själv eller få en cd med programmet från biblioteket.

Du kan låna Daisy-spelare

Biblioteket har ett antal Daisy-spelare för tillfälligt lån. Syncentralen lånar ut spelare på långlån efter behovsprövning. Daisy-spelarna går också att använda till cd-böcker och musik-cd.

Mp3-spelare säljs hos vanliga radio-handlare. Du bör kontrollera att spelaren klarar Daisy-format. Var särskilt observant på att de måste ha minne som gör att du kan avbryta läsningen och sedan fortsätta där du slutade. Låna gärna med en talbok till affären och prova att det fungerar.

Ladda hem

Klicka på länken till höger under mer information för att söka och ladda ner talböcker själv.

Kontaktformulär

Förbockade fält måste fyllas i

Jag vill:
Vilken verksamhet gäller det?


Beskrivning av ärendet:

Jag vill ha svar via:
Personuppgifter:FeedBackbutton image