Lånekort

För att låna på biblioteket måste du ha ett lånekort. Lånekortet är gratis och gäller på alla folkbibliotek i länet. Till ditt kort behöver du en PIN-kod eftersom vi har självutlåning på biblioteket, denna kod behöver du även när du loggar in på ditt konto i bibliotekskatalogen.

PIN-kod får du genom att be personalen lägga in en kod, som du själv bestämmer, på ditt konto. Om du registrerar dig via bibliotekskatalogen väljer du själv PIN-kod som ska bestå av fyra siffror.

Hur du skaffar ett lånekort

När du vill skaffa lånekort måste du visa giltig legitimation med foto som visar vem du är. För att det sedan ska gälla måste du skriva ditt namn på kortets baksida.

Lånekortet är personligt. Det innebär att det är du som ansvarar för ditt lånekort och för de lån som görs på ditt kort.

Om du tappar bort ditt lånekort ska du tala om det på biblioteket så fort som möjligt så att vi kan spärra det. Då kan ingen annan använda det.
Det kostar 10 kronor för att få ett nytt lånekort.

Du kan även fylla i en ansökan om lånekort genom att registrera via bibliotekskatalogen, för att sedan hämta ut det på biblioteket.

PIN-kod för att använda våra elektroniska tjänster

PIN-koden ger dig möjlighet att använda bibliotekets elektroniska tjänster till exempel reservera och låna om material.

Fyra veckor är normal lånetid

Den normala lånetiden är fyra veckor men den kan vara kortare på efterfrågat material. Du ser återlämningsdatumet på kvittot eller på ditt konto i bibliotekskatalogen. På filmer är lånetiden 1 vecka.

Omlån två gånger

Du kan låna om boken två gånger om ingen annan står i kö på den. Omlån kan du göra under rubrikerna Ditt konto/Dina lån i bibliotekskatalogen eller genom att kontakta biblioteket.

Beställ och reservera

Du kan beställa material som är utlånat eller inte finns på ditt bibliotek. Det gör du själv i vår katalog eller genom att kontakta ditt bibliotek. Vi meddelar dig när du kan hämta materialet, snabbast går det om vi kan skicka ett sms eller ett e-postmeddelande.

Du ansvarar för ditt lån

Lånekortet är en personlig värdehandling. Du är alltså ansvarig för allt material som lånas på ditt kort och för de bokningar som gjorts via lånekort och PIN-kod. Allt som du lånat ska lämnas tillbaka i rätt tid och i oskadat skick.

Om du förstör eller tappar bort material får du ersätta det.

När du flyttar, byter namn, telefon eller e-post vill vi att du meddelar oss så snart som möjligt. Det kan du göra själv i bibliotekskatalogen under rubriken Ditt konto, eller kontakta ditt bibliotek på annat sätt.

För barn och ungdom upp till 18 år är målsman ansvarig för lånat material.

Påminnelse om återlämningsdatum

Vi kan påminna dig om att lämna tillbaka böckerna i tid. Om vi har ditt mobilnummer kan vi skicka ett sms till dig två dagar innan din lånetid går ut. Samma tjänst går också att få på e-post. Sms-tjänst och e-post kan du själv lägga in i vår katalog.

Avgifter tas ut från första dagen efter återlämningsdatumet. Undantag för barn och barnmaterial. När du missat återlämningsdagen med 28 dagar kommer en räkning på materialet och ditt lånekort spärras. Det löser du genom att antingen lämna tillbaka materialet och betala förseningsavifterna eller betala räkningen.

Du hittar mer information om våra avgifter under rubriken prislista.

Om du har en skuld på mer än 150 kronor spärras ditt lånekort.

Kontaktformulär

Förbockade fält måste fyllas i

Jag vill:
Vilken verksamhet gäller det?


Beskrivning av ärendet:

Jag vill ha svar via:
Personuppgifter:FeedBackbutton image