Beredskapssamordnaren inspärrad i 72 timmar

10 november 2017 kl. 11:00

Kampanjbild 72 timmarI 72 timmar kommer Finspångs beredskapssamordnare Nina Öberg och säkerhetschefen i Norrköping vara strandsatta i ett hus utan el eller rinnande vatten. De testar om rekommendationer från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) håller i skarpt läge och delar i realtid med sig av sina erfarenheter.

- Vi vill skapa ett samtal i soffor och runt köksbord om vad det innebär rent konkret att förbereda sig för en krissituation. Det behöver inte vara så dramatiskt utan är mer en fråga om att i förväg fundera kring vad som kan vara bra att tänka på för just mig i min situation, säger Richard Tjernström, säkerhetschef i Norrköpings kommun.

Instängda i ett hus på landet

Onsdag 15 november klockan 17 går Richard och Nina in i ett hus långt ute på landet. Då träder de in i ett scenario där en allvarlig samhällsstörning har slagit ut flera viktiga funktioner i samhället och de är fast på en plats där de måste klara sig utan el och rinnande vatten i 72 timmar. De kommer regelbundet att dela med sig av sina upplevelser via webb, Facebook och Instagram. Vem som helst kan även passa på att få expertrådgivning inom området genom att vända sig till dem med olika frågor gällande beredskap under hashtaggen #72timmarstestet.

Nina Öberg- Det tuffaste blir nog kylan och ovanan att klara sig utan någon större kontakt med omvärlden, tror Nina Öberg. Jag ser det som en stor vinst att få möjligheten att prova på det här under 72 timmar. Det är ju saker jag ska rekommendera och tipsa våra invånare om, och efter testet kan vi verkligen säga vad som fungerar bäst.

Ställ gärna frågor

Under sin tid i huset kommer testdeltagarna att prata om allt ifrån hur man kan lösa rent praktiska frågor som hur man håller värmen när bostaden kyls ner, till vad man kan göra i förväg för att känna sig lite tryggare om någonting oväntat händer.

- Det kan gälla sådant som att hitta svaren på frågor som snabbt kan ställas på sin spets, som till exempel: vad kan vara bra att ha hemma, hur löser jag mina privata behov, vet jag hur jag får tag på 112 om min telefon inte fungerar, säger Richard Tjernström.

Kolla in filmen när Nina och Richard förbereder sig:

Bakgrund

Bakgrunden till 72-timmarstestet är regeringens uppdrag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) om att öka människors kunskap om hur man förbereder sig för olika kriser. Kommunernas roll har där lyfts i egenskap av att vara särskilt viktiga för att nå ut med information till allmänheten. Finspång spänner därför tillsammans med grannkommunen Norrköping bågen och satsar på en aktivitet som berör invånare lokalt såväl som nationellt. Utöver möjligheten att ta del av testdeltagarnas upplevelser under de 72 timmarna, och få svar på frågor man har i ämnet, kommer man även att kunna tävla med sitt bästa tips för att exempelvis spara på el eller vatten.

 

Regeringen skriver i uppdraget, som inkom till MSB i februari 2017: I händelse av en kris eller höjd beredskap förväntas människor i så stor utsträckning som möjligt ta ansvar för sin egen situation. För att kunna göra det på ett bra sätt är det nödvändigt att vara väl förberedd. Det förändrade klimatet leder till att risken för extrema väderförhållanden och naturolyckor ökar. Den försämrade säkerhetspolitiska situationen gör också att det är angeläget att människor är medvetna om vad höjd beredskap innebär och hur de kan förbereda sig för detta. Många människor saknar idag kunskap om vilket ansvar de har och hur de kan förbereda sig för olika kriser samt för höjd beredskap. Kunskapen om vad höjd beredskap innebär och hur människor ska agera i en sådan situation bedöms också vara låg. När det gäller information på lokal nivå har kommunerna en viktig roll eftersom de ska verka för att information till allmänheten i samband med extraordinära händelser samordnas.

Kontaktformulär

Förbockade fält måste fyllas i

Jag vill:
Vilken verksamhet gäller det?


Beskrivning av ärendet:

Jag vill ha svar via:
Personuppgifter:FeedBackbutton image