Finspångs befolkning ökar

28 september 2018 kl. 15:31

Finspångs kommun har hittills under året ökat sin befolkning med 195 personer. Den 31 juli var 21 772 personer folkbokförda i kommunen. 

Vi tog oss ett samtal med Markus Avén, verksamhetscontroller i kommunen, för att bena ut vad denna ökning beror på. 

Är inte 195 personer på ett drygt halvår en rätt imponerande befolkningsökning?

- Jo, det är det. Om vi jämför oss med en stad som Linköping, som har nästan 7,5 gånger Finspångs befolkning, så ökade Linköping bara med dubbelt så många individer som Finspång under det första halvåret 2018.

Vad beror vår ökning på?

- Vi ökar på grund av inflyttningar medan en betydande del av Linköpings befolkningstillväxt beror på födelseöverskott, alltså fler som föds än som dör.

Varför har vi så låga födelsetal när Linköping har så höga?

- Det går att förklara med deras demografi. Kommuner med en låg medelålder har oftast ett stort födelseöverskott. I Linköping är bara en sjättedel av befolkningen över 65 år. I Finspång är det nästan en fjärdedel som är äldre än 65 år. Men under maj och juni hade Finspång också ett födelseöverskott på totalt tjugo individer. Det är faktiskt rätt ovanligt för att vara Finspång. Om det är en tillfällig variation eller ett trendbrott återstår att se. Det innebär i alla fall att vi under de sex första månaderna 2018 hade ett totalt födelseöverskott på en person. Det låter inte så anmärkningsvärt men under 2016 och 2017 hade vi ett födelseunderskott på 38 respektive 39 personer för helåret.

Förklaringen till denna ökning finns alltså framförallt i invandring och inrikes inflyttning. Med det här vill vi säga,

Varmt välkommna till Finspång alla nya invånare! 

Finspångs kommun har hittills under året ökat sin befolkning med 195 personer. Den 31 juli var 21 772 personer folkbokförda i kommunen. Förklaringen till denna ökning finns framförallt i invandring och inrikes inflyttning. 

Kontaktformulär

Förbockade fält måste fyllas i

Jag vill:
Vilken verksamhet gäller det?


Beskrivning av ärendet:

Jag vill ha svar via:
Personuppgifter:FeedBackbutton image