Sopbilar kollar upp mobiltäckning i kommunen

10 mars 2017 kl. 15:00

Just nu mäts hur bra de största mobiloperatörernas täckning är i Finspångs kommun. Resultatet kommer att presenteras senare i år.

Hand som håller mobiltelefon i skogen

-Under en längre tid har vi fått in synpunkter från invånare som upplever dålig mobiltäckning. Detta gäller främst i de norra delarna av kommunen, berättar Lina Alm på utvecklings- och näringslivsavdelningen i Finspångs kommun.

I och med Telias nedläggning av delar av kopparnätet för fast telefoni som genomfördes i slutet av 2016 beslutade kommunstyrelsen om mätningar av den faktiska mobiltäckningen i hela kommunen.

-För att vi ska få en överblick hur täckningen verkligen är så har ett samarbete startats tillsammans med Länsstyrelsen i Östergötland. Lokalt i Finspång har vi även initierat ett samarbete mellan Finspångs kommun och entreprenören Rangsells, som använder två sopbilar kompletterade med teknisk mätutrustning för att under mars och april mäta mobiloperatörernas täckning när de åker runt i kommunen, berättar Oskar Nöstdal, IT-chef på Finspångs kommun.

De olika mobiltelefonerna mäter 2G-, 3G- och 4G-täckningen hos de större operatörerna (Telia, Tre, Telenor och Tele2).

-När mätningarna är avslutade kommer resultatet att publiceras på www.tackningskollen.se och vi kan tillhandahålla informationen i våra egna system för att göra analyser ihop med invånare och företag i kommunens olika delar, säger Oskar Nöstdal.

Resultatet kan till exempel bli underlag för fortsatt bredbandsutbyggnad och det kommer ske en uppföljning tillsammans med Länsstyrelsen, Region Östergötland samt operatörerna senare under året.

Kontaktformulär

Förbockade fält måste fyllas i

Jag vill:
Vilken verksamhet gäller det?


Beskrivning av ärendet:

Jag vill ha svar via:
Personuppgifter:FeedBackbutton image