Marika har koll på Skräp!

12 april 2017 kl. 12:35

Naturvårdssamordnare Marika Sjödin hjälper Skräp hemNedskräpning skadar både djur och natur och ställer dessutom till problem för näringsliv, turism och friluftsliv.

– Hundar kan få skärsår av glassplitter eller metall, igelkottar kan fastna i konservburkar, fåglar fastnar i fiskelinor eller fiskekrokar. Betande djur, till exempel kor, kan skada sig allvarligt när de får i sig aluminiumsplitter från läskburkar som slängts i naturen, berättar Marika Sjödin, naturvårdssamordnare hos Finspångs kommun.

Och all denna plast, fortsätter Marika. Plast är ju ett material som knappt väger något och därför gärna blåser vidare. Titta i närmsta buskage – där samlas plastpåsar, glass- och godispapper, snabbmatsförpackningar med mera. plastflaska slängd i naturenI våra vattendrag och hav hamnar stora mängder plast. Plast som äts av djur i tron att det är mat och sedan svälter ihjäl, eller att de fastnar i diverse skräp och drunknar.

Som naturvårdssamordnare rör sig Marika i hela Finspångs kommun och under en arbetsdag i fält hittar hon Skräp. Överallt.

– Jag tror inte att folk tänker på vilken tid det faktiskt tar för skräp att brytas ned, säger hon. En plastflaska till exempel tar 450 år, aluminium 200–500 år, tuggummi 20–25 år och godispapper 5 år bara för att nämna några.

Nu är det rekordmånga anmälda till årets skräpplockningsaktivitet Vi Håller Finspång Rent vilket känns väldigt kul! Då tar vi krafttag för att göra vår fina Finspångsmiljö ren och snygg igen, avslutar Marika.

Kontaktformulär

Förbockade fält måste fyllas i

Jag vill:
Vilken verksamhet gäller det?


Beskrivning av ärendet:

Jag vill ha svar via:
Personuppgifter:FeedBackbutton image