Earth Hour

Earth hour Lördag 24 mars kl 20:30-21:30 inträffar WWF Earth Hour, en global manifestation för att minska klimatförändringar. Finspångs kommun har valt att uppmärksamma klimatfrågan och ger tips om hur du kan engagera dig för minskad klimatpåverkan.

 

Butiken

Banner Earth HourKlimatsmart konsumtion

Varje sak vi köper lämnar ett avtryck på planeten. Tillverkning, paketering och transporter innebär utsläpp av växthusgaser, ofta i andra länder eftersom vi importerar många varor. Det finns många enkla sätt att konsumera mer klimatsmart:

 • Låna eller hyr saker som du använder sällan
 • Reparera trasiga prylar istället för att kasta och köpa nytt
 • Köp produkter av god kvalitet, som håller länge
 • Handla begagnat
 • Skänk bort eller sälj saker du inte längre vill ha, istället för att kasta dem
 • Ta med en tygkasse till affären, istället för att köpa en plastkasse varje gång du handlar mat

Kommunens konsumentvägledare erbjuder förköpsrådgivning som en hjälp för att göra klimatsmarta val av allt från mat till möbler och vitvaror. Kontaktuppgifter finns till höger på sidan.

Miljömärkningar

Det finns många märkningar som visar att en produkt har mindre miljöpåverkan än andra. Finspångs kommun har tagit fram en guide till några av de vanligaste märkningarna, som du hittar till höger på sidan.

Bilen

Banner Earth HourTransporternas klimatpåverkan

Inrikes transporter står för ungefär en tredjedel av Sveriges utsläpp av växthusgaser. Personbilar står för den största delen av utsläppen. Det är viktigt att dessa utsläpp minskar, dels genom att bilresor byts mot gång, cykel och kollektivtrafik och dels genom att bensin och diesel ersätts av förnybara alternativ.

Vad gör Finspångs kommun?

Finspångs kommun jobbar med att minska klimatpåverkan från sina egna transporter, och för att kommunens invånare ska kunna resa klimatsmart. Några exempel på vad vi gör:

 • Vi bygger och underhåller gång- och cykelvägar
 • Vi installerar laddningsstationer för elbilar på allmänna parkeringar
 • Vi använder så långt som möjligt förnybart drivmedel i kommunens bilar

Vad kan du göra?

Hälften av alla bilresor är kortare än 5 kilometer. Kan du kanske ersätta en del av de resorna med cykel? Kolla efter din bästa cykelväg i cykelkartan, som du hittar på biblioteket, turistbyrån, Arena Grosvad och i kommunhusets reception. Att cykla är inte bara bra för miljön, det är bra för hälsan och plånboken också!

Tänk på att köra sparsamt när du tar bilen - det sparar både pengar och miljö. Tips om hur du kör sparsamt finns till höger på sidan.

Bostaden

Banner Earth HourKlimatsmarta tips för att spara energi och pengar

 • Släck ljuset när det inte behövs
 • Dra ur laddare till mobil och dator när de inte används, så använder de inte el i onödan
 • Ställ in rätt temperatur på kyl (+5°C) och frys (-18°C)
 • Koka upp vatten i vattenkokare istället för på spisen
 • Använd lock på kastrullerna när du lagar mat
 • Kolla på energimärkningen när du köper nya vitvaror eller hemelektronik, och välj produkter med låg energianvändning

Du som bor i villa hittar fler tips till höger på sidan.

Kontakta kommunens energi- och klimatrådgivare för att få tips och råd om hur du kan spara energi och pengar hemma! Kontaktuppgifter finns till höger på sidan. 

Börsen

Banner Earth HourVet du hur ditt sparande påverkar klimatet?

Många av oss tänker på hur saker vi köper påverkar miljön och klimatet. Det finns märkningar som visar att en produkt har mindre miljöpåverkan än andra, som kan hjälpa oss att välja. När det gäller banker, försäkringsbolag och fondförvaltare är det däremot knepigare. Klimatpåverkan finns oftast inte med bland den information vi som konsumenter får om våra bankkonton och pensionspengar, och tyvärr investeras mycket pengar i olja, kol och gas.

Vad gör Finspångs kommun?

Finspångs kommun har som mål att vara fossilfri senast år 2025. Det målet gäller den egna verksamheten, men det är också viktigt att tänka på att kommunens kapital inte investeras i fossila bränslen. I placeringspolicyn som antogs 2016 står det att: ”Placeringar får inte ske i företag vars huvudsakliga verksamhet är utvinning av fossila bränslen. Placeringar ska även undvikas i företag som på annat sätt är inblandade i framställningen av fossila bränslen genom t.ex. produktion och prospektering.”

Vad kan du göra?

Till höger på sidan har vi samlat länkar för dig som vill veta mer om hur våra spar-, försäkrings- och pensionspengar förvaltas och hur du kan påverka.

Biffen

Banner Earth HourVet du hur maten vi äter påverkar klimatet?

Maten vi köper och äter står för ungefär en fjärdedel av människans klimatpåverkan. Det beror på att produktionsmetoder och transporter är energikrävande, och på att biologiska processer i jordbruket leder till utsläpp av växthusgaserna metan och lustgas.

Ett exempel på mat med hög klimatpåverkan, som ofta nämns, är nötkött. Det har flera orsaker. Att föda upp kor kräver stora resurser i form av spannmål och vatten, och kornas matsmältningsprocess ger utsläpp av metan. Ibland skövlas regnskog, som binder koldioxid, för att ge plats för spannmålsodlingar för produktion av kraftfoder som ges till kor. Det innebär också en klimatpåverkan.

Ett lätt sätt att minska klimatpåverkan är att äta en mindre andel nötkött och välja KRAV-märkt kött, vilket innebär att korna betat gräs. Det är helt enkelt mer resurseffektivt att själv äta spannmål än att föda upp kor på spannmål och sedan äta köttet.

Vad gör Finspångs kommun?

2016 antog Finspångs kommun en ny kost- och måltidspolicy, som styr vilken slags mat som erbjuds i skola, förskola och äldreomsorg. Den utgår från konceptet SMART:

Större andel vegetabilier: 25 procent av köttet ersätts av proteinrika spannmål och baljväxter.
Mindre tomma kalorier: maten är rik på näring, vitaminer och energi.
Andelen ekologiskt ökas: maten innehåller mindre bekämpningsmedel.
Rätt kött och grönsaker: svenskt kött bidrar till öppna landskap och biologisk mångfald. Grova grönsaker, till exempel rotfrukter, ger mer näring än salladsgrönsaker som tomat och gurka.
Transportsnålt: närproducerad mat minskar behovet av transporter som släpper ut koldioxid.

Vad kan du göra?

SMART-konceptet går lika bra att använda hemma som i kommunala verksamheter. Folkhälsomyndigheten har tagit fram en guide som du hittar till höger på sidan.

Att minska matsvinnet är viktigt, eftersom den mat som bara slängs bidrar till helt onödig klimatpåverkan. Tänk på att ”bäst före” inte betyder ”dåligt efter”. Lukta och smaka på maten för att avgöra om den är ätbar!

Kontaktformulär

Förbockade fält måste fyllas i

Jag vill:
Vilken verksamhet gäller det?


Beskrivning av ärendet:

Jag vill ha svar via:
Personuppgifter:FeedBackbutton image